Србија

ДРЖАВА ДАЈЕ 10.000 ЕВРА! Ово су УСЛОВИ и начин за ПРИЈАВУ

Од фебруара креће нови програм доделе сеоских кућа са окућницом, а очекивања су да ће у наредном циклусу бити око 5.000 захтева, најавило је Министарство за брогу о селу.

До сада је кроз овај програм укупно купљена 1.631 кућа за 5.000 људи, од чега 2.250 деце, и то у 119 локалних самоуправа. Новац за куповину кућа додељиван је у околини Пирота, у селима Пољска Ржана, Велики Суводол и Бериловац. На списку додељених имања су и куће у Новој Црњи, у местима Српска Црња и Тоба као и у општинама Бачка Паланка, Лучани, Владичин Хан, Бач, Кикинда и у Пећинцима…

Услови за пријаву
Неколико је услова које млади који желе субвенцију за кућу на селу морају да испуне:

да подносилац пријаве нема више од 45 година
да је држављанин Србије
да има пребивалиште на територији Републике Србије
да није власник или сувласник непокретности на територији Републике Србије, изузев пољопривредног земљишта и да исту нису отуђили или поклонили у претходних 5 година
Такође, од подносиоца пријаве очекује се да са продаваоцем непокретности није у крвном сродству; да није у поступку одобравања средстава за куповину непокретности и да у моменту подношења пријаве немају неизмирених обавеза према држави.

Све ове услове морају да испуне оба супружника.
Поред обавезних услова, подносиоци пријаве морају да испуне и само један од следећих услова који се односе на то да се на селу живи самостално у закупљеној кући или у породичној заједници са осталим члановима породице, затим да живи у градској средини у закупљеној непокретности самостално или са породицом и да има намеру да живи на селу.

Занимање је такође важно за остваривање овог услова, па је тако потребно поседовати формално образовање из области медицине, фармације, пољопривреде, ветерине или да да је просветни радник или занатлија. А друга могућност је да подносилац захтева обавља послове чија је природа таква да могу да их раде од куће на селу.

Критеријуми за куће
Куће које подлежу програмима Министарства за бригу о селу такође морају да прођу одређене критеријуме. Сеоска кућа мора да се налази у селу у којем постоји бар један од објеката јавне службе или услуга (здравствена амбуланта, пошта, школа, станица превоза итд.).

Наравно, првенствено мора да испуњава основне услове за живот и становање.

Такође је битно да је уписана у катастар на име продавца, и да је непокретност, као и сви пратећи објекти, изграђена у складу са прописима. Последњи услов је да јој је цена у границама тржишне вредности и да кућа и помоћни објекти нису предмет судског спора.

Обавезна документа које морате да доставите у пријави, као и сам образац пријаве се могу пронаћи у документу Програма објављеном на сајту ресорног министарства за бригу о селу.

 

 

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031