Србија

ДРЖАВА ДЕЛИ НОВАЦ! Ево ко може да добије и на који начин скоро 2 МИЛИОНА ДИНАРА!

У борби против беле куге држава је решила да од ове године повећа родитељски додатак за свако новорођено дете!

За прву бебу родитељи сада добијају 345.398 динара, уместо досадашњих 321.900, што је око 24.000 динара више. Друга беба у породици добијаће 306.388, док ће за треће дете бити исплаћено чак 1.838.332 динара (у месечним ратама)! Четвртом детету следује 2.757.498 динара, док је до сада то било 2.569.896 динара, такође у ратама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Родитељство
Сада имамо проблем и са рађањем првог детета, па је битно да паровима и финансијски помогнемо да се одлуче за потомство
Славица Ђукић Дејановић

Све нас је мање

Бивша министарка за бригу о породици и саветница у Влади др Славица Ђукић Дејановић за Информер каже да држава мора да настави са подстицајним мерама за рађање деце.
– Повећање финансијске подршке родитељима је јако важно. Демографски стручњаци стално истичу да је стимулација која се даје за друго дете веома битна како би се породице одлучиле на друго дете, али ми сада имамо проблем и са рађањем првог детета. Све више младих одуговлачи са одлуком да постану родитељи и због финансија, па ће их ова мера можда убрзати да се одлуче на потомство. Целокупно друштво мора да размишља о томе, јер нас је у Србији од последњег пописа 7,9 одсто мање. Има нас мање од седам милиона и то је забрињавајуће за нашу државу. Зато су мере новчане помоћи од великог значаја, али знамо да није само новац пресудан. Треба сагледати и друге видове подстицаја и помоћи, јер да су приликом одлучивања о рађању битне само финансије, балтичке земље, примера ради, не би имале проблем са наталитетом – наводи Ђукић Дејановић.

Колико ће износити додатак:
број деце прошле године од 1. јануара

за прво дете 321.900 345.398
за друго дете 285.544 306.388
за треће дете 1.713.264 1.838.332
за четврто дете 2.569.896 2.757.498
* износи су у динарима

Важне и друге мере

Она каже да заједно са новчаном помоћи, која породицама даје финансијску сигурност, мора да се иде и на друге видове подстицаја који би родитељима омогућили да се одлуче за више деце.
– Ми морамо да подстакнемо рађање и неким другим видовима помоћи осим новца. На пример, да ускладимо радно време родитеља са радом вртића, да се помогне родитељима око чувања деце, очевима омогућити више одсуства како би могли да замене мајке које, рецимо, морају раније да се врате на посао. Имамо ситуације да парови желе и треће дете, али живе са старијим чланом породице о ком морају да брину па се не одлучују на још деце. У том случају држава треба да помогне укључивањем некога ко ће преузети бригу о старој особи и тако помоћи родитељима. Ако се све то уради, сигурна сам да ћемо као држава на дуже стазе имати резултате и да ће се број деце повећати – каже Дејановићева и додаје да је Законом о финансијској подршци породици са децом прописано да се износи родитељског додатка усклађују два пута годишње, 1. јануара и 1. јула.
Министарство: Исплаћена субвенције за стан за 34 маме

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања саопштило је да су субвенције за куповину првог стана лане исплаћене за 34 породиље. Током протекле године, том министарству стигло је укупно 295 захтева за доделу субвенција за први стан. Један од ових захтева је поднео отац детета, а остале су поднеле мајке. Од укупног броја захтева до сада је решено мање од половине – 77 позитивно, 32 негативно, док су преостали „у фази обраде“. Највиши износ исплаћене субвенције је 20.000 евра, што је уједно и максимална предвиђена помоћ, док је најнижа исплаћена субвенција 6.700 евра.

 

 

Извор: Информер