Свет

ДРЖАВА ДОНЕЛА ОДЛУКУ: Странцима забрањено да купују некретнине

Забрана странцима да купују куће и остале стамбене јединице у Канади ступила је на снагу у недељу, с циљем да се више кућа стави на располагање локалном становништву суоченом са стамбеном кризом.

Неколико изузетака у закону допуштају појединцима као што су избеглице и стални становници који нису грађани да купују куће.

Крајем децембра Отава је такође објаснила да ће се забрана односити само на градске станове, а не на рекреационе објекте попут летњих викендица, преносе Независне новине.

Привремену двогодишњу меру предложио је премијер Џастин Трудо током предизборне кампање 2021. када је због растућих цена поседовање куће било ван домашаја многих Канађана.

„Пожељност канадских кућа привлачи профитере, богате корпорације и стране улагаче“, рекла је његова Либерална странка у свом изборном плану у то време.

„То доводи до стварног проблема недовољно искоришћених и празних станова, необузданих шпекулација и вртоглавог раста цена. Куће су за људе, а не за инвеститоре“.

Након изборне победе 2021. године, либерали су тихо увели Закон о забрани куповине стамбених некретнина неканађанима.

Велика тржишта попут Ванкувера и Торонта такође су увела порезе на нерезиденте и празне куће.

Упркос недавном процвату, тржиште некретнина у земљи охладило се за продаваче јер су хипотекарне стопе следиле агресивну монетарну политику Банке Канаде у покушају обуздавања инфлације, преноси „Раw сторy“.

Извор: Независне новине/Александар Сараџић

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031