Свет

Ердоган ће тешко попустити… Приступање НАТО ЗАУСТАВЉЕНО!

Билстром је изразио наду да ће договор са Турском бити постигнут на састанку шефова дипломатија држава чланица НАТО у јулу

Процес приступања Шведске НАТО је заустављен, изјавио је шеф шведске дипломатије Тобијас Билстром.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је у изјави за „Експресен“ рекао да је до тога дошло због „љутите реакције Турске“ на то што је десничарски екстремиста Расмус Палудан палио Куран и због демонстрација на којима је критикован турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Билстром је изразио наду да ће договор са Турском бити постигнут на састанку шефова дипломатија држава чланица НАТО у јулу у Литванији.

Дански ултрадесничарски политичар Расмус Палудан спалио је Куран 21. јануара испред турске амбасаде у Стокхолму, а јуче испред турске амбасаде у Копенхагену. Он је поручио да ће наставити са таквим акцијама све док Турска не одобри чланство Шведске у НАТО-у.

Односи између Шведске и Турске након тога су се изузетно погоршали, а турски председник рекао је да Шведска не може да рачуна на турску подршку за чланство у НАТО-у.

Шведска и Финска су прошле године поднеле захтев за улазак у НАТО након почетка руске специјалне војне операције у Украјини, а потребна им је подршка свих 30 чланица Алијансе.

Анкара је саопштила да пре давања сагласности за пријем, нарочито Шведска мора прво да заузме јаснији став против оних које Турска означава терористима, углавном курдских милитаната и организација оптужених за покушај државног удара 2016. године.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/РТ Балкан

Ознаке