Свет

ЕУ ИПАК ПОЧИЊЕ ПРЕГОВОРЕ СА РУСИЈОМ! Контакт са њима немогуће је избећи на дуже стазе

Фото: Pixabay

Европска унија ће ускоро почети преговоре о испорукама руског гаса, саопштио је француски посланик Тјери Маријани у интервјуу листу „Известија“.

„Мислим да ће преговори о испоруци руског гаса почети наредних неколико месеци. Европске престонице се тренутно превише плаше да ће изазвати незадовољство Вашингтона или да ће бити мете уцена украјинског председника Владимира Зеленског“, рекао је он, преноси Спутњик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посланик је скренуо пажњу да је зима у европским земљама прилично блага. Према његовим речима, становништво још није погођено рестрикцијама струје. Али, како истиче Маријани, европске државе схватају да је њихова стратегија избегавања контакта са Русијом немогућа на дуже стазе.

„Течни природни гас је скуп, пронађене алтернативе још нису ефикасне, а групна куповина изгледа не функционише“, додао је заменик.

Према речима посланика, Европска комисија се залаже за престанак куповине руских енергетских ресурса. Он је појаснио да је до фебруара прошле године Европска унија била зависна од руске струје 25 одсто, а од гаса 40 одсто. Он је додао да нас ова ситуација подсећа да је „Руска Федерација наш сусед и да дугорочно морамо да обновимо односе са Москвом“, уверен је парламентарац.

 

 

Извор: Б92