Регион

ЕВО КО ФИНАНСИРА КУРТИЈА! Словеначки новинар изнео је детаље

Словеначки новинар Лука Перш, чији је портал „Права“ био међу онима који су први писали о корупционашкој афери приштинског амбасадора у Хрватској Мартина Беришаја, а у чијем средишту је лажни косовски премијер Аљбин Курти, за Косово онлајн наводи да је амбасадор Беришај само током 2019. и 2020. подигао више од пола милиона евра, за које се сумња да су добијене од компаније ГЕН-И, која је главни дистрибутер електричне енергије у Словенији.

Против Беришаја је косовска Агенција за корупцију поднела кривичну пријаву, а медији су писали да је он од 2019. до априла 2022. године од компаније ГЕН-И добио најмање 1,5 милиона евра, избегавајуц́и порезе.

Опозиција у Приштини тврди да иза свега стоји премијер Аљбин Курти и да је чак 14 милиона евра поменута компанија пребацила за његову предизборну кампању.
„У средишту приче јесте косовски амбасадор у Хрватској Мартин Беришај. Телевизија Планет ТВ из Словеније је открила да је 2019. и 2020. године подигао више од пола милиона евра уз најмање 13 повлачења готовине. На онлајн апликацији ЕРАР откривено је да је словеначки ГЕН-И од августа до децембра 2019. преко своје подружнице у Београду у неколико трансфера подигао више од четири милиона евра. Врло вероватно можемо закључити да је део Беришиног подигнутог кеша дошао директно из Словеније“, каже Перш.

Он наводи да је видео у неколико страних медија информацију да је новац из ГЕН-И ушао у предизборну кампању актуелног премијера Косова Аљбина Куртија.

„По мом сец́ању, то су први пренели косовски медији. О томе су говорили и у косовској истражној парламентарној комисији. Али један од најбољих словеначких истраживачких новинара Бојан Пожар написао је да део новца треба да иде на Косово, за Куртија. Татјана Бобнар, бивша министарка унутрашњих послова у влади Роберта Голоба, поднела је оставку. Пожар тврди и да би актуелном словеначком премијеру Голобу било веома тешко да заустави истрагу, чак и ако смени половину полиције. Лично ми је веома сумњиво зашто је ГЕН-И у две банкарске операције пренео више од 10 милиона евра са неколико трансфера у подружницу у Тирани 2021. године“, каже Периш.

Умешан и бивши члан администрације Барака Обаме

Како каже Перш, „заједнички чинилац у целој причи“ јесте и бивши члан особља америчког председника Барака Обаме Аруну Чодијарију.
„Он је помогао кампању Аљбина Куртија 2021. и референдумску кампању у Словенији о Закону о водама. Главни иницијатор референдума била је невладина организација 8. март. Централни лидер 8. марта је стипендиста Фондације Барак Обама Ника Ковач. Она је међу првима била и у званичној посети актуелном премијеру Словеније Роберту Голобу. Можда ц́ете се запитати зашто је ГЕН-И у Тирани била потребна толика сума новца и зашто су је потрошили. У Босни и Херцеговини словеначка компанија ГЕН-И пренела је средства подружници у Сарајеву од 2015. до 2020. више од 60 милиона евра“, каже Перш.

Према његовим речима, у једној од европских земаља написана је оптужница на 250 страна.

„Моји страни обавештајни извори су ми рекли да је у једној од европских земаља поднета кривична пријава написана на 250 страница против балканског електрокартела. ГЕН-И је у њему изложен на више од двадесет страница. Ту су све трансакције између балканских електро играча у последњих 20 година. Процењује се да је пет милијарди евра нестало на Балкану у пословима са струјом. Желим желим да верујем да подаци нису тачни. У супротном, доживећемо један од најгорих финансијских скандала на Балкану“, сматра Перш.

Перш се осврнуо и на оптужбе портпарола тзв. косовске владе Перпарима Криезијуа.

„Само да обавестим уваженог представника косовске владе Перпарима Кријеза да „сумњиви медији“ имају све информације о афери Беришај и „несталим“ 100 милиона евра и то је дошло на основу извештаја других медија и званично објављених јавних података“, закључио је Перш.

 

 

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031