Србија

ЕВО ШТА АМЕРИКА ТРАЖИ ОД СРБИЈЕ!? Ево о чему је Шоле разговарао са нашим званичницима

Ударни притисци на Србију

Убрзавање дијалога по француско-немачком предлогу како би се до краја године, ако не затворило косовско питање, оно бар максимално приближило коначном споразуму о нормализацији односа, почетак формирања Заједнице српских општина, додатне гаранције за безбедност Срба на КиМ, али и заустављање кампање за отпризнавање лажне државе – четири су кључне поруке које је Бајденовов „специјалац“ Дерек Шоле јуче, након посете Приштини, донео у Београд.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вашингтону и Бриселу се жури да до 2024, када следе избори и у САД и ЕУ, „штиклирају“ ову неуралгичну тачку на Балкану и да истовремено из руку руског председника Владимира Путина избију аргумент косовског преседана.

Зато је мисија Шолеа, специјалног саветника Стејт департмента, најпре дисциплиновање премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија да престане са изазивањем сталних криза на северу КиМ, а затим и фокусирање две стране на Шолц-Макронов план за Косово.

Да би се то догодило, односно ствари помериле са мртве тачке, Шоле је од Приштине тражио да коначно крене у испуњавање кључне тачке Бриселског споразума, оснивање ЗСО, а од Београда да подигне „ручну“ у лобирању за повлачење признавања Косова.

Амерички дипломата, који је на регионалној турнеји заједно са специјалним изаслаником Вашингтона за Западни Балкан Габријелом Ексобаром, јасно је ставио до знања да САД не желе да се више мења скор држава у УН када је реч о непризнавању Приштине. Тренутно од 193 чланице 106 сматра да Косово није држава, наспрам 84 које га признају док три нису начисто. Он је рекао да Америка та повлачења признавања независности види као „одвраћање пажње“, и оценио да то „није у духу проналажења пута напред“. Међутим, ни речју није поменуо да је ова дипломатска акција Србије само била реакција на Куртијево кршење Вашингтонског споразума, јер је Косово аплицирало и за Савет Европе и за статус кандидата у ЕУ.

Председник Александар Вучић поручио је јуче, после радног ручка са Шолеом, да је вашингтонског званичника упознао са развојем догађаја на КиМ, истакавши да Србија, као и увек до сада, озбиљно и одговорно приступа свакој новој ескалацији до које долази услед једностраних потеза привремених институција у Приштини, као и да остаје посвећена политици мира, стабилности, дијалога и конструктивног става према свим отвореним питањима:

– Изразио сам очекивање да САД препознају напоре наше земље у очувању мира и стабилности у региону, као и да искористе свој несумњиви утицај и подстакну Приштину да испуни преузете обавезе у складу са прихваћеним и потписаним споразумима, али и да наставе дијалог у духу искрене и отворене размене предлога за решавање конкретних изазова – поручио је Вучић.

Шоле је нагласио да ће САД увек подржати све напоре који се улажу у циљу одржања мира и стабилности, истакавши да се његова земља залаже за стављање у фокус агенде према којој стране у дијалогу треба да се усмере на разговоре о тзв. француско-немачком предлогу за решавање кризе на КиМ, као и на брзо формирање ЗСО.

Огњен Карановић, из Центра за друштвену стабилност, каже нам да нема сумње да се Западу, пре свих САД, жури да се стигне до некаквог споразума и да ће у том правцу ићи њихови дипломатски напори:

– И за њих, као и за већину у ЕУ, косовска независност се не доводи у питање, али Вашингтон има знатно флексибилнији приступ овом проблему од главних европских држава. Посета Шолеа има још један циљ, да се ојача пре свега економска, али и политичка сарадња Србије и САД.

Америчка администрација је према оцени политиколога Вука Велебита веома свесна да проблеме на Западном Балкану не прави Београд него Приштина, што је потврдио и амбасадор Кристофер Хил, као и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар. Велебит је уочи Шолеове посете за Тањуг оценио да је Америка у преговоре Београда и Приштине ушла јер ЕУ није имала могућности или капацитета да их активно води, а са идејом да се они убрзају.

Иначе, високи гост из САД састао се и са премијерком Аном Брнабић и првим потпредседником Владе и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

КУРТИ ПОНОВО РУШИ „БРИСЕЛ“
Шоле је пренео лидерима у Приштини да је крајње време да се задатак формирања ЗСО, на које су се обавезали пре скоро деценију, приведе крају. Сличну поруку имао је и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, који је рекао да је „ЗСО међународна правна обавеза Косова и од те одговорности не могу да побегну“.

Ипак, Курти је и јуче поновио да ће наставити у истом стилу заобилажења Бриселског споразума, па је у интервјуу за бечки „Стандард“ поставио питање „зашто Србима на Косову није довољан Ахтисаријев план, који штити многа права српске мањине, него траже и ЗСО? Његово позивање на овај документ нема никакво правно утемељење јер га Србија никада није прихватила нити га је потврдио Савет безбедности УН.

АМЕРИЧКЕ КОМПАНИЈЕ ЖЕЛЕ ДА УЛАЖУ
Председник Вучић и Шоле разговарали су и о енергетској безбедности, иницијативама за регионално повезивање и јачање сарадње између земаља Западног Балкана, као и о неискоришћеним потенцијалима у развоју билатералне и економске сарадње Србије и САД. Вучић је изразио посебно задовољство због све већег интересовања америчких компанија за улагање и пословање у Србији, као и због чињенице да је пословна елита САД препознала одличне инвестиционе потенцијале наше земље и стабилно пословно окружење.

 

 

Извор: Srbija Danas