Русија

Европски сељаци већ проклињу Путина, нешто веома опасно догађа се у сенци рата! Руски стручњак открио све

Светском тржишту хране у 2023. године прети катастрофа, упозорава шеф Руске асоцијације произвођача ђубрива (РАПУ) Андреј Гурјев, наводећи да смањена употреба ђубрива у неким регионима због антируских санкција може довести до ванредног стања

„С обзиром на оштар пад обима ђубрива у бројним регионима планете за 20-30 одсто у односу на ниво прошле године, тренутна криза доступности хране прети да се претвори у глобалну катастрофу у погледу хране следеће године“, рекао је Гурјев, прнеоси ТАСС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је напоменуо да је Европа већ озбиљно смањила потрошњу ђубрива. На пример, набавка фосфатних и поташних ђубрива опала је за трећину, додао је Андреј Гурјев.

Експерт је такође рекао да је Русија ове године смањила снабдевање Европе калијумом за 1,2 милиона тона (на 0,7 милиона тона), фосфатним ђубривима – за 1,5 пута (на 2 милиона тона). Због тога Европска унија већ разматра укидање ограничења на садржај токсичног кадмијума у ​​минералним ђубривима.

„То ће довести до преплављења европског тржишта ђубривима са високом концентрацијом опасних материја. Невиђен ударац по здравље сопственог становништва зарад привремене ситуације“, резимирао је шеф РАПУ.

Раније је портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао да проблем са извозом домаћих ђубрива још није у потпуности решен. Истовремено, према речима представника Кремља, због успешних преговора и заједничког рада са УН, Русија је ипак успела да постигне одређени успех у области извоза.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/тасс

Ознаке