Свет

ФРАНЦУСКА УДАРИЛА НА РУСИЈУ: Макрон покреће РАСПАРЧАВАЊЕ Русије

Фото: Јутјуб

Уколико би на скуп европске политичке заједнице били позвани представници појединих руских региона, председник Француске Емануел Макрон би повукао опасан потез којим би прешао на виши ниво напада на Русију.

Организатори конференције европских држава коју је предложио председник Француске Емануел Макрон нису против тога да се на тај скуп позову засебни региони Русије, који наводно теже да сачувају везе с Европом, открио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Макрон је као допуну свом пројекту европске политичке заједнице изнео нову идеју да се сазове конференција европских држава. Није наведено у самој презентацији Макрона, али јесте у коментарима који су уследили да би на тај догађај могли бити позвани и одређени региони Русије који теже да очувају везе с Европом“, указао је Лавров.

Опасан потез Макрона
Уколико је Макрон спреман да позове одређене регионе Русије одвојено од саме Руске Федерације, то би био врло опасан атак на територијални интегритет и суверенитет РФ, каже за Спутњик др Александар Митић из Института за међународну политику и привреду.

Тај потез би био у складу са низом скупова што се већ извесно време одржавају у европским државама на којима се фаворизује регионализација Русије, што је, у неку руку, увод у распарчавање РФ путем подршке одређеним регионима који би се побунили против централних власти, додаје Митић.

„Уколико и Макронова идеја иде у таквом правцу, то је нешто што би заиста било озбиљан атак на Руску федерацију, а с друге стране било би у складу с неким очекивањима која су до сада долазила углавном од одређених западних кругова, па чак и прозападних кругова у самој РФ који су ишли у правцу супротстављања централним властима. Остаје да се види да ли би ово значило да по први пут и неки високи функционер, а Макрон је изузетно значајан представник западног естаблишмента, председник једне од водец́их чланица ЕУ, заговара такву идеју. Ако је то тако, то би био врло опасан потез.“

Неприхватљиво, неизводљиво и нереално
Европска политичка заједница сама по себи је врло проблематичан концепт, наглашава Митић и додаје да је она чедо Макрона преко ког покушава да унапреди француски став о проширењу ЕУ. А став Француске је такав да се она противи проширењу и тражи разне врсте алтернатива да се одржи утицај ЕУ и Француске над државама кандидатима или потенцијалним кандидатима, а да им се ништа суштински не да заузврат.

„У том контексту, у тај већ довољно проблематичан концепт европске политичке заједнице убацивати још и питање регионализације Русије је нешто што се заиста граничи са нормалношћу и што је апсолутно неприхватљиво, неизводљиво, нереално и мислим да до тако нечега не може да дође.“
Нови ниво напада на Русију
Неспорна је жеља у многим западним круговима да се ослаби централна власт у РФ и ојача регионализација, а самим тим и сепаратизам у одређеним регионима, али да се о томе говори на један отворен начин кроз позиве на скупове које би организовале државе ЕУ, тим би се прешло на нови ниво напада на РФ.

У овом тренутку тешко је проценти колико је реч о интерпретацијама Макронових идеја, а колико је он сам спреман да их реализује, али уколико јесте, то би била једна врло озбиљна ескалација у односима између Француске и РФ, закључио је Митић.

 

 

Извор: Ало