Православље

ГЕНЕРАЛИ САД САВЕТОВАЛИ УКРАЈИНУ ДА ПОВУКУ СВОЈЕ ВОЈНЕ СНАГЕ!

САД су препоручиле Украјини да повуку своје трупе из Артемовска у ДНР, преносе француске агенције, позивајући се на високог америчког званичника.

Према извору, повећана пажња Кијева на држање града, отежава припреме за очекивану пролећну офанзиву. Он је приметио, да у ситуацији са Артемовском време игра на руку Русији, пошто има више артиљерије и војних ресурса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

САД саветују Украјини да повуче ове снаге, како би се поново опремила и придружила програмима под вођством САД, који имају за циљ изградњу добро наоружаних снага способних да покрену офанзиву на југу.

Како је истакао званичник, и обука украјинских војника ће потрајати, па би Кијев требало да размотри могућност да се Артемовск „размени” за обуку. Према његовом мишљењу, Оружане снаге Украјине можда немају довољно ресурса, да истовремено воде војне операције у граду и припремају се за офанзиву.

Вршилац дужности шефа ДНР, Денис Пушилин, рекао је да су борци „Вагнер“ групе близу оперативног опкољавања Артемовска. Он је појаснио, да се сада у граду воде сукоби у кругу фабрике за прераду меса.

Дан раније, један од команданата групе „Вагнер“ рекао је за руске медије, да савезничке снаге успешно развијају офанзиву, и да се борбе већ воде у самом Артемовску. Према његовим речима, руска војска је успела да преузме контролу над индустријском зоном, а сада се рашчишћавају стамбене области.

Од великог значаја у биткама за град је ослобођење Соледара, како је прошле недеље саопштило Министарство одбране. Одељење је нагласило, да то омогућава да украјинске трупе у Артемовску буду искључене из снабдевања и потом одведене у котао.

У среду је Апти Алаудинов, заменик команданта 2. армијског корпуса Народне милиције ЛНР, рекао да су руске снаге пресекле главне артерије снабдевања украјинске групе у граду.

Вршилац дужности шефа ДНР, Денис Пушилин, је напоменуо, да груписање Оружаних снага Украјине у утврђеним областима Северска, такође ризикују да буду опкољене.

Артемовск се налази у делу ДНР, који контролише Кијев северно од Горловке. Ово је важно транспортно чвориште, за снабдевање украјинске групе трупа у Донбасу.

 

 

Извор: Wебтрибуне