Издвајамо Православље

ИСПОШТУЈТЕ ОБИЧАЈ: За Божић би на трпези требали да имате ОВИХ 7 ЈЕЛА

Обичај потиче још из старих времена када није било довољно намирница и свако јело је симболисало један дан у години, зато их је обавезно било седам на трпези.

Божићни ручак треба да буде свечан, леп и да га проведете у кругу највољенијих људи. На овај празник се окупља фамилија и ужива се у ћаскању и укусној храни. Обичај је да се на Божић на вашој трпези нађе бар седам јела, јер она симболишу срећу и благостање, односно да ћете читаве године имати шта да једете.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обичај потиче још из старих времена када није било довољно намирница и свако јело је симболисало један дан у години, зато их је обавезно било седам на трпези.

На вашој свечаној божићној трпези би требало да се нађе ово:

1. Суво воће и урме Суво воће и урме су највећи симбол Божића што се тиче хране. незаобилазни су на божићној трпези и током читавог ручка се држе као декорација на столу, а увек их можете грицнути за ужину или се њима засладити након ручка.

2. Домаћа погача, чесница Уместо да је купите готову направите домаћу, свакако је много укуснија, лепше мирише, и далеко је забавније. чесница се прави као обичан хледб од брашна и квасца, а у последње време у њу се додаје мало млека, јаја или мешавина брашна. прави се у кружном облику и у њу с еобавезно мора убацити новчић, породице које имају више особа убацују и зрно кукуруза, пасуља, дрвце и слично. Тако сваки члан породице може да извуче нешто.

3. Предјело У домаћој кухињи се током свечаних ручкова велико место посвећује прављењу предјела. Тако да су и за Божић неозаобилазни сухомеснати производи, сир, кајмак и салате. Кајмак се лепо слаже са укусном чесницом, од предјела можете припремати шта год да је по укусау вас и ваше породице.

4. Салате Од салата можете припремити Руску салату или Мимозу. Оне су јако популарне код нас и брзо се припремају. Уколико су вам оне досадиле увек можете направити салату од тестенина и разних сирева, шунке, и поврћа.

5. Домаћа чорба Овај свечани ручак захтева квалитетну чорбу, пилећу или телећу са пуно поврћа. Када је ручак свечан нека сва јела буду таква, па уместо обичне супе направите укусну и миришљаву чорбу.

6. Сарма Сарма се скоро увек спрама за било који свечани ручак, па нека ни Божић не буде изузетак. Уместо класичне сарме можете напунити паприку, парадајз, или направити сарму у листовима зеља или сличног зеленила.

7. Печење Свечани божићни ручак се не може замислити без печења или сличног меса, можете га купити већ печено или га сами испећи у рерни. Обичај је да се за Божић једе прасеће или јагњеће печење, а требало би избегавати пилетину и ћуретину.

8. Торте и колачи Наравно, ниједан свечани ручк не може без посластица и десерта. Чоколадне торте су увек пун погодак, као и лагане воћне које се увек прве поједу. Уместо једне торте можете направити и две мање, а уколико волите ситне колаче потрудите се да буду укусни, чоколадни и лепо украшени.

Извор: Еспресо/srbijadanas.com