Русија Свет

Изјава Лаврова у Јужној Африци изазвала пометњу на Западу

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Шеф руског МИП-а узбунио је Запад својом изјавом у Јужној Африци. О томе пише Чарли Бредли, аналитичар „Daily Express-a“.

Сједињене Државе су нервозне, због континуираног приближавања Русије афричким земљама. Неколико догађаја у јануару изазвало је истовремено забринутост на Западу. Прво, Јужна Африка се сложила са Москвом и Пекингом, да изведу поморске вежбе на њиховој обали. Маневри под називом „Моси“ биће одржани од 17. до 26. фебруара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Јужна Африка блиско сарађује са Русијом и Кином, изазивајући Запад у том процесу. Јужноафрички министар спољних послова Наледи Пандор, додао је, да је то била само „вежба са пријатељима“, наводи се у чланку.

Друго, Вашингтон посебно нервирају посете руских дипломата афричким државама. Јужна Африка има блиске економске везе са Русијом, чланица је БРИКС-а и пружа Москви дипломатску подршку, укључујући и УН, каже аналитичар. Занимљиво је, да је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, током посете Јужној Африци 23. јануара, дао изјаву која је изазвала пометњу на Западу.

„Већину наслова, привукао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, који је још једном појачао своју реторику у вези са сукобом у Украјини. Док је био у Јужној Африци, он је упозорио да Русија и Запад више не воде „хибридни рат“, већ „скоро стваран“, наводи се у публикацији.

У очигледном покушају да се супротставе руском утицају у Африци, САД су послале министарку финансија Џенет Јелен у Јужну Африку, одмах након посете Лаврова. Занимљива нијанса у њеном путовању, била је то, што је избегавала тему сарадње Преторије и Москве.

„Током своје посете рекла је, да Сједињене Државе високо цене однос са Јужном Африком, али се уздржала од помињања недавне сарадње те земље са Русијом“, пише Бредли.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs