Свет

Кина се спрема за рат

Кина припрема своју војску за рат са Тајваном, упозорио је пензионисани генерал-потпуковник војске САД и бивши саветник за националну безбедност Х.Р. Мекмастер.

Односи између Кине и Тајвана дуго су лоши због жеље острва да буде независно, али су постали напетији јер кинеско вођство има све агресивнији став. Иако Тајван сматра да је независан од Кине и признат је као полуаутономна држава, Кина је острво прогласила својим и сматра да је контрола над острвом кључна за поновно уједињење, преноси „Newsweek.com“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мекмастер је изјавио да верује да би Кина могла да се спрема за војну акцију како би преузела контролу над Тајваном додајући да је кинески председник Си Ђинпинг јасно ставио до знања да планира да поново преузме Тајван.

„Си Ђинпинг је сасвим јасно ставио до знања, у својим изјавама, да ће, из своје перспективе, Кину поново учинити целим тако што ће подвести Тајван. А припреме су у току“, изјавио је пензионисани генерал.

Мекмастер је рекао да је најбољи начин да се спречи велики рат око Тајвана „одвраћање“, додајући да би Сједињене Државе, које већ троше више од 1,6 милијарди долара на одбрану, требало да улажу још више у националну безбедност. „Кина је постала све агресивнија, не само из економске и финансијске перспективе већ и физички, са својом војском“, рекао је Мекмастер и додао да сматра да ће Си Ђинпинг увести Кину у рат.

Навео је да сматра да је тон кинеског председника све оштрији и напомиње да Америка и савезници могу да упадну у замку да прођу исто као и са Владимиром Путином.

 

 

 

 

 

 

Извор: Index.hr

Ознаке