Свет

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО: Ево ко је слао писма о дојавама о БОМБАМА широм Европе?

Амерички и европски званичници верују да су руски војни обавештајци упутили сараднике милитантне неонацистичке групе са седиштем у Русији да шаљу писма са бомбама у Шпанији, чије су најистакнутије мете били премијер, министар одбране и стране дипломате, према наводима америчких званичника.

Шпански и страни истражитељи истражују ко је послао шест писама бомби крајем новембра и почетком децембра на локације углавном у Мадриду, укључујући званичну резиденцију премијера Педра Санчеса, која такође служи као његова канцеларија, америчке и украјинске амбасаде и Министарство одбране. У нападима, које амерички званичници сматрају тероризмом, нико није убијен. Један службеник украјинске амбасаде је повређен када је један од пакета експлодирао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истражитељи су се последњих недеља фокусирали на Руски империјални покрет, радикалну групу која има чланове и сараднике широм Европе и војне центре за обуку у Санкт Петербургу у Русији, рекли су званичници. Они су додали да се верује да група, коју је Стејт департмент прогласио глобалном терористичком организацијом, има везе са руским обавештајним агенцијама, нарочито са ГРУ. Важни чланови групе били су у Шпанији, а тамошња полиција је пратила њене везе са екстремно десничарским шпанским организацијама, пише „Њујорк тајмс“.

Амерички званичници кажу да је изгледало да су руски официри који су водили кампању имали намеру да ухвате европске владе неспремне и да можда тестирају своје посредничке групе у случају да Москва одлучи да ескалира сукоб.

Претња тероризмом у Европи
Очигледан циљ акције био је да сигнализира да би Русија и њени посредници могли да изврше терористичке нападе широм Европе, укључујући и престонице држава чланица НАТО-а, која помаже у одбрани Украјине од руске инвазије, рекли су амерички званичници који су говорили уз услов да остану анонимни због осетљивости око истраге. Шпанија је чланица алијансе и дала је војну и хуманитарну помоћ Украјини, као и дипломатску подршку.

Једна од писма-бомби послата је компанији „Инсталази“, произвођачу оружја у Сарагоси, на североистоку Шпаније, која производи бацаче граната које Шпанија даје Украјини, а друга је отишла у ваздушну базу Торехон де Ардоз изван Мадрида.

Нема знакова да је Москва спремна да се ангажује у широко распрострањеним тајним нападима или саботажама у Европи, за које руски званичници верују да би могли да изазову одговор НАТО-а и, потенцијално, скуп шири сукоб, према америчким и савезничким званичницима.

Из истог разлога, председник Русије Владимир Путин и његови генерали нису наредили конвенционални напад на неку земљу НАТО-а.

Путинова калкулација о терористичким нападима могла би да се промени ако Русија настави да трпи велике неуспехе у Украјини, кажу амерички званичници. Путин је дао својој војној обавештајној агенцији широку слободу да развија и спроводи тајне операције у Европи, али је нејасан степен у коме је Кремљ био укључен слање писма-бомби, кажу они.

– Ово изгледа као хитац упозорења. Русија шаље сигнал да је спремна да користи терористичке посреднике за нападе у позадинским подручјима Запада – рекао је Нејтан Сејлс, координатор за борбу против тероризма Стејт департмента у Трамповој администрацији, када је Руски империјални покрет проглашен терористичком организацијом.

Амерички и британски обавештајни званичници сарађивали су са шпанском националном полицијом и званичницима контраобавештајних служби на истрази. Њихове сумње о Руском империјалном покрету и ГРУ-у су се сјединиле крајем прошле године, убрзо након што су писма-бомбе откривене, кажу амерички званичници.

Руска царска легија и Србски покрет
Вође групе су Станислав Анатољевич Воробјев, који је основао групу у Санкт Петербургу 2002. године, Денис Ваљулович Гаријев, вођа њене паравојне, Руске царске легије и Николај Николајевич Трушчалов, организатор активности групе у иностранству.

„Блиц“ је у свом серијалу писао шире о Гаријеву, који се путем мрежа обраћа истомишљеницима у Србији и одржава близак контакт са “Србском акцијом”.

Гаријев често позива „младе православце“ да се посвете „одбрани Новоросије“, односно да заузму територију која је данашња Украјина и припоје је Русији.

– Данас деци у вртићу сви говоре: “Не будите толико агресивни, будите паметнији”. Такав став их претвара у неагресивно поврће! – причао је 2017. године Денис Гаријев подругљивим гласом.

Обука “кадета”, како их Гаријев назива, траје недељу дана по 12 сати дневно. У репортажи која је писана о његовим војно-патриотским клубовима, Гаријев се овако обраћа полазницима у свом центру за обуку:

– Учимо како да убијамо! Надамо се да никада нећемо доћи у ситуацију да наудимо живом бићу. Али ако се то деси, бићемо спремни!

Група има два центра за обуку у Санкт Петербургу који се „вероватно користе за сукобе у шумама и градовима, тактичко оружје и обуку прса у прса“

Радикална група је само делимично повезана са руском владом. Руководство покрета критиковало је неспособност руског руководства у рату у Украјини и оптужило Путина за корупцију. Ипак, пошто група дели циљеве Москве да подрива западне владе и сеје хаос у Европи, руска обавештајна служба је могла да утиче на њене операције, према америчким званичницима.

Способност да се Руски империјални покрет користи као посредничка снага корисна је руској обавештајној служби, посебно зато што то отежава ривалским земљама да припишу акције руској влади.

Сарађују са нацистима и десничарима широм света
Центар за међународну безбедност и сарадњу на Универзитету Стенфорд описује Руски империјални покрет као „белачки супремацијски, монархистички, ултранационалистички, проруски православни и антисемитски”. Група се залаже за враћање царске власти у Русију и негује везе са неонацистичким групама и групама белих расиста у Сједињеним Државама и Европи.

Иако је покрет веома активан од 2002. године, када га је основао Воробјов, ова организација, а посебно њен војни део и вођа Гаријев, схваћени су као глобална претња тек 2016. године, када су двојица Швеђана посетила Санкт Петербург и прошли 11 дана обуке управо код Гаријева. Неколико месеци касније, та двојица Швеђана и још једна особа извели су серију терористичких напада у шведском граду Гетеборгу.

Најпре су у новембру 2016. детонирали бомбу испред једног кафића, а два месеца касније бомбардовали су мигрантски центар, тешко ранивши једну особу. Три недеље после тога поставили су још једну бомбу у избеглички камп.

Шведске власти су их ухапсиле, суђено им је и проглашени су кривим. Тужилац који је водио случај оптужио је “Руски империјални покрет” да их је радикализовао и припремио за нападе.

У новембру 2019. године, представник Руског империјалног покрета одржао је говор на међународној конференцији у Мадриду коју је организовала неонацистичка крајње десничарска шпанска политичка партија „Национална демократија“ којој су присуствовали чланови Алијансе за мир и Слобода.

Дана 29. априла 2020, шпанско Министарство унутрашњих послова примило је обавештајни извештај у којем се наводи да Руски империјални покрет подстиче своје десничарске екстремистичке контакте у Шпанији да изврше терористичке акте, као што су напади на инфраструктуру, саобраћајни систем и коришћење хемијског оружја против јавности.

Стејт департмент је групу и њено руководство прогласио глобалним терористима у априлу 2020. године, што је први пут да је таква ознака примењена на групу белих супремациста.

„Руски империјални покрет пружио је обуку у паравојном стилу за беле расисте и неонацисте у Европи и активно ради на окупљању ових врста група у заједнички фронт против њихових наводних непријатеља“, наводи се у саопштењу овог одељења.

 

 

 

 

Извор: Блиц