Србија

КУРТИ САТЕРАН УЗ ИВИЦУ АМБИСА! Изгубиће власт и суочити се са последицама?

Последњих дана, Куртију стижу врло отворено поруке да би могао да се суочи са изолацијом, а у коначници и са губитком власти.

Због одбијања да после деценију од потписивања Бриселског споразума спроведе његову најзначајнију тачку, формирање Заједнице српских општина, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти почео је да добија, додуше засада у увијеној форми, пацке Запада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њему су већ неформалним дипломатским каналима послате поруке да ће се суочити са озбиљним последицама ако не прихвати ЗСО, што је предуслов за повратак Срба у институције, али и за даље разговоре о француско-немачком, односно европском плану за КиМ. Последњих дана, међутим, Куртију стижу врло отворено поруке да би могао да се суочи са изолацијом, а у коначници и са губитком власти.

Тако је током изненадне посете Приштини специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака прошле недеље, Курти изгубио ексклузивитет најважнијег, а често и јединог саговорника западних дипломата. На неформални сусрет, односно радну вечеру, поред Куртија позван је и његов први заменик у Влади и шеф преговарачког тима Бесник Бисљими, што је Лајчак овековечио фотографијом из једног приштинског ресторана.

Курти до јуче није добио позив за учешће у дебати о ЗСО, коју је за сутра организовала Амбасада САД у Приштини. Амбасадор Џефри Ховенијер позивницу је послао другој заменици косовског премијера и шефици дипломатије привремених институција Доники Гервали. То је саопштила Јета Статовци, посланица „Гучо листе“, чија је Гервала председница.

– Да, Гервала је позвана у својству потпредседника владе. Што се тиче учешћа, могу да кажем да ћемо бити заступљени – рекла је Јета Статовци, преноси Економија онлајн.

Амбасада САД позвала је политичке странке, дипломате, представнике цивилног друштва на КиМ на заједничку дискусију 31. јануара, а тема разговора на састанку који је иницирао амбасадор Ховенијер биће питање оснивања ЗСО.

На дебату је позван и министар за заједнице и повратак у влади у Приштини Ненад Рашић, који је на ову позицију дошао након што су представници Српске листе због насиља над Србима напустили све институције.

СТАТУТ ПИШЕ „ФРИДРИХ ЕБЕРТ“
Претпоставља се да ће се на столу у америчкој амбасади у Приштини наћи и предлог статута ЗСО који данас треба да представи немачка невладина организација „Фридрих Еберт“. У израду овог документа нису били укључени Срби са КиМ, односно представници Српске листе која ужива највеће поверење, а потпуно је заобиђен и Управљачки тим за ЗСО који по договорима из Брисела једини има мандат да сачини нацрт статута. Управљачки тим је то и урадио пре готово пет година, али из ЕУ до данас није стигао позив да се тај документ представи у Бриселу.

 

Извор: Srbija Danas