Свет

МАЂАРСКА ПОСЛАЛА НИКАД ОШТРИЈУ ПОРУКУ УКРАЈИНЦИМА! Прекините са тим ОДМАХ!

Pixabay.com

Тензије у односима између Украјине и Мађарске изазвале су дискусије о украјинском Закону о образовању

Угњетавање мађарске националне мањине у украјинском Закарпатју је неприхватљиво, изјавио је државни секретар за билатералне односе у мађарском Министарству спољних послова Тамаш Менцер који је позвао локалне власти да зауставе прогон Мађара.

Менцер се огласио након што су, према писању медија, са јавних институција у граду Мукачеву у Закарпатској области Украјине и у локалним селима скинуте мађарске заставе. Како је саопштено, отпуштено је и неколико руководилаца мађарских институција, блиских Заједници мађарске културе.

– Антимађарске одлуке и акције су неприхватљиве. Осуђујемо оно што се догодило. Позивамо локалне власти да одмах зауставе зверства над Мађарима. Позивамо државне органе Украјине да одмах учине све да се укину антимађарске одлуке и све врати на пређашње стање – написао је Менцер на друштвеним мрежама.

Према његовим речима, Мађарска очекује да ће „украјински лидери учинити све да одрже стабилност у Закарпатју“, упркос сукобу у тој земљи. Уједно је додао да Будимпешта „не разуме како антимађарске одлуке и акције помажу Украјини“ у актуелном сукобу.

– Ако Украјина жели да буде чланица Европске уније неприхватљиво је константно и систематско угњетавање националне заједнице и одузимање њених права – додао је Менцер.

Он је нагласио да су се до сада инциденти догађали само у Мукачеву и околини, те је истовремено изразио наду да антимађарске мере неће бити случај и у неким другим деловима Закарпатја.

Раније је украјински омбудсман за заштиту језика Тарас Кремин изјавио да у школама у ​​Закарпатској области Украјине, где живи много етничких Мађара, постоје проблеми са организовањем наставе на украјинском језику.

У октобру 2022. године власти града Мукачева у Закарпатској области Украјине одлучиле да демонтирају мађарске симболе – споменик Турул птици који се налази у замку Паланок, и замене га украјинским трозупцем. Шеф мађарског министарства спољних послова Петер Сијарто изјавио је да ће због тога бити изражен протест представнику украјинске амбасаде.

Тензије у односима између Украјине и Мађарске изазвале су дискусије о украјинском Закону о образовању који значајно смањује могућност образовања на језицима националних мањина. Закон је ступио на снагу 28. септембра 2017. године и требало је да буде уведен у фазама до краја 2020. године. Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је да ће Мађарска наставити да блокира одржавање министарске седнице комисије Украјина-НАТО, јер нема напретка у решавању питања која брину Будимпешту.

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031