Свет

МАЂАРСКА ВИШЕ НЕ ПОДРЖАВА УКРАЈИНУ: БЛОКИРАНО ЈЕ!

Мађарска је блокирала војну помоћ у вредности од пола милијарде евра у седмом таквом пакету у оквиру Европског мировног фонда, рекао је високи дипломатски извор из ЕУ пољском РМФ-у.

Земље чланице ЕУ покушаће да убеде Будимпешту да промени став у понедељак током састанка министара спољних послова. Претходно се Мађарска само уздржала од гласања за подршку Европског фонда за мир Украјини, али је није блокирала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, у децембру је Мађарска блокирала 18 милијарди евра макрофинансијске помоћи Украјини. ЕУ је на крају пронашла начин да пошаље новац. Сличан резервни план је наводно сада на столу.

„Малој, проруској држави која има изузетке од свих санкција тешко је диктирати став целе ЕУ“, рекао је дипломата ЕУ за РМФ ФМ.

Мађарска је изазвала додатни гнев у земљама Европске уније, јер жели да скине неколико руских олигарха са црне листе санкција ЕУ, без икаквог објашњења.

„То је као да тражите амнестију за некога ко је осуђен, јер су они који су на црној листи су на њој јер за то постоје докази“, каже дипломата ЕУ.

Помоћ ЕУ и њених држава чланица Украјини од почетка руске инвазије износи укупно 50 милијарди евра, наводи се у извештају Европског савета.

 

Извор: Нова