Србија

МЕЂУСОБНО ПРИЗНАЊЕ ЗА АМЕРИКУ ВИШЕ НИЈЕ У ЦЕНТРУ?

Званичници Косова треба да кажу грађанима шта су то урадили што је натерало САД да изјаве да није време за признање Косова од стране Србије, каже бивши приштински премијер Авдулах Хоти.

Он је то актуелне власти упитао на Фејсбуку, уз питање шта се десило у односима Косова са САД да међусобно признање више није у центру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Званичници владе треба да покажу људима шта су то урадили што је натерало САД, главног савезника Косова, да изјави да није време за признање од стране Србије. Шта се десило у односима Косова са САД да међусобно признање више није у центру – навео је Хоти на Фејсбуку.

Хоти се, наиме надовезао на текст британског новинара Тима Џуде који је у свом тексту о Косову рекао да му је амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао да иако је обострано признање Косова и Србије крајњи циљ, „то тренутно није могуће“.

Прецизније, Џуда је у свом тексту навео да „упркос игри са високим улозима која се игра са барикадама ових последњих неколико недеља, није све пропаст и сумор“.

Пише и да му је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао да „тензије никада нису биле веће за 20 година, неповерење никада није било дубље“.

Али, како додаје, „Џеф Ховениер, амерички амбасадор на Косову, унео је оптимистичнију ноту“.

– Рекао ми је да, иако је крајњи циљ обострано признање Косова и Србије, што тренутно, нажалост, није могуће, данашњи изазови се ипак могу превазићи. Ако видите овај споразум, овај рад као привремени корак ка томе, оостоје реалне могућности – навео је Џуда у тексту.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс