Свет

МИНИСТАР ОДБРАНЕ УКРАЈИНЕ ИЗЈАВИО: Ми смо де факто члан НАТО-а

„Украјина као држава и оружане снаге Украјине постале су чланица НАТО-а. Де фацто, а не де јуре (према закону). Зато што имамо оружје и знамо како да га користимо“, истакао је министар одбране Олексиј Резников.

Украјински министар одбране Олексиј Резников изјавио је да је Украјина де факто чланица НАТО-а.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Резников је за Би-Би-Си рекао да је сигуран да ће Украјина добити нове испоруке оружја од западних земаља, укључујуц́и тенкове и борбене авионе.

„Украјина као држава и оружане снаге Украјине постале су чланица НАТО-а. Де фацто, а не де јуре (према закону). Зато што имамо оружје и знамо како да га користимо“, истакао је Резников.

Он истиче да је то чињеница и сматра да та његова тврдња неће бити схваћена као контроверзна.

„Сигуран сам да ћемо у блиској будуц́ности, де јуре, постати чланови НАТО-а“, додао је Резников.

Говорећи о ситуацији у Соледару, за коју руске снаге тврде да га контролишу, Резников је рекао да је „веома тешка“, али „под контролом“.

Навео је да су припадници руске приватне војне фирме „Вагнер“ нападали Соледар у таласима, што је довело до великог броја мртвих и оценио да је шеф „Вагнера“ Јевгениј Пригожин заинтересован за економске користи од заузимања града, где се налазе највец́и рудници соли у Европи.

Соледар се налази око 10 километара од Бахмута, стратешког града и транспортног чворишта преко којег се снабдевају украјинске трупе у Донбасу.

 

 

Извор: Ало