Србија

МИРОСЛАВ ЛАЈЧАК БИО ОШТАР: Од Београда и Приштине очекујем само ОВО

Изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да предлог за нормализацију односа између Београда и Приштине, садржи 11 тачака, као и да су све верзије предлога објављене у медијима измишљотина

– Видео сам неке текстове који су презентовани у медијима, који нису били тачни, измишљени од одређених људи. Било је промена, јер сам после првог излагања предлога посетио и Приштину и Београду. Разговарали смо и тражили коментаре, затим смо покушали да их уградимо у предлог. Врло јасно смо рекли да суштина предлога не може да се мења, јер је суштина сачињена са најбољим разумевањем како доћи до нормализације – навео је Лајчак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је у емисији „Рубикон“ на телевизији Кљан Косова нагласио да уколико једна од страна не прихвати план да ће међународна заједница реаговати на одговарајући начин и да ће подржати једну страну више, или ће смањити подршку другој страни.

Говорећи о верзији предлога која је пре неколико дана објављена у београдским медијима Лајчак каже да тај текст није исти као онај који је понуђен Београду и Приштини.

– Близу је али није исто, да се не играмо с тим – рекао је Лајчак. Лајчак је рекао и да је председник Србије Александар Вучић, говорећи о састанцима са европским изасланицима јасно изнео свој став.

– Волео бих да буде лако, заиста је важно да смо на добром путу – рекао је он и додао да са Београдом и Приштином међународни преговарачи воде одвојене разговоре.

– Када их окупимо (Београд и Приштину) очекујемо да прихвате план, потпишу га и спроведу, наравно, тако да ћемо се побринути да оно што буде потписано буде и спроведено – рекао је Лајчак.

Како је рекао међународни преговарачи не долазе са претњама или ултиматумима, јер је циљ да се постигне нормализација у односима Приштине и Београда. Како је рекао Приштина ће од европског предлога имати само користи, односно „њиме ништа не губи, а добија много“, као и да не могу да се траже гаранције за „пети корак“, а да се не учине за „први корак“.

– Овим предлогом Косово ништа не губи, а добија много. Први корак за мене је да се фокусирам на први корак споразума, не можете тражити гаранције за корак пети, а да не урадите први корак – рекао је Лајчак.

Према његовим речима, са предлогом се не долази до „краја приче“ , већ се наставља пут до „правно обавезујућег споразума“.

Како је појаснио, предлог оставља нека питања нерешеним, али садржи решење за многе проблеме.

– Предлог је веома добар, даје много Косову, статусу Косова и односима Косова и Србије, међународном положају Косова, рекао бих максимално могуће у овом тренутку. Ово није крај приче, ово није много важно, прича се наставља оним што је написано. Нец́емо завршити са овим већ ћемо наставити до краја – рекао је он.
Лајчак је, између осталог, навео и неке од користи које ће Косово имати од овог споразума.

– Косово има много да добије у погледу сопственог статуса, квалитета односа са Србијом, регионална сарадња ће бити откључана. Предлог садржи 11 тачака, како је представљено у првој верзији – рекао је он.

Он је подсетио да је у септембру представио тај план и да је онда разговарао са представником привремених институција Аљбином Куртијем којем је представио ажурирани план, као и да је прошле недеље била „прва суштинска дискусија у вези са планом“.

 

 

Извор: Srbija Danas