Русија Свет

МОГУЋА СУ ТРИ СЦЕНАРИЈА, ПОСЛЕДЊИ ЈЕ НАЈГОРИ! Руси се спремају за последњи УДАР!?

Фото: Јутјуб

Стручњаци из САД верују да се Кремљ вероватно припрема за одлучну стратешку акцију у наредних шест месеци како би повратио иницијативу на фронту. И он види доказе да руски председник Владимир Путин мења фундаменталне аспекте руског приступа рату

Према војним стручњацима из Сједињених Држава, Русија би ускоро могла да делује по три сценарија:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

1. Извршити велику офанзиву – највероватније у области Луганска и Доњецка. Потпуно заузимање Донбаса је званични војни циљ Кремља и најостваривији – пошто је са логистичке тачке гледишта овај регион најлакше заузети.

Истовремено, Институт сматра да је мало вероватно да ће руске трупе водити офанзиву на југу Украјине – у области Херсон или Запорожје. „Обимне операције укопавања у региону Запорожја указују на то да руске снаге дају приоритет одбрамбеним операцијама“, наводи се у извештају.

2. Следи сценарио који је украјинска страна већ изнела: руске снаге могу да пређу у дефанзиву како би одбиле наводну контраофанзиву Оружаних снага Украјине и тиме лишиле Украјину иницијативе, уништавајући значајан део механизоване украјинске снаге.

„Такве руске акције могу онда омогућити руским снагама да развију контраофанзиву како би искористиле неорганизоване и осиромашене украјинске снаге“, пишу аутори.
3. „Најопаснији“ сценарио Институт назива руском офанзивом на северну Украјину. Али тренутно, према аналитичарима, то остаје мало вероватно.

„Кремљ ће вероватно ће проширити руско војно присуство у Белорусији у периоду који претходи планираној великој вежби у септембру 2023. Ове вежбе би „могле да подрже борбену операцију“, наводи се у извештају.

Према мишљењу стручњака, сви ови сценарији се међусобно не искључују. Уз то, „Русија неће нужно изгубити ако било која од могућих акција о којима се говори у наставку не успе“, пошто се Кремљ активно припрема за дуготрајни рат.

 

 

 

Извор: Ало