Русија

Москва дала рок! Имате две недеље

Отправница послова Летоније у Москви позвана је у петак у Министарство спољних послова, где јој је уручена „протестна нота“

Министарство спољних послова Русије наложило је амбасадору Летоније у Москви, Марису Рикстинсу да напусти земљу у року од две недеље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство је навело да је отправник послова Летоније, Дачија Рутка, позвана у њихове просторије у вези са одлуком руководства Летоније да смањи ниво руско-летонских дипломатских односа.

Та одлука наишла је на снажан протест Русије, пренео је ТАСС, због чега је Москва донела принципијелну одлуку да не чека до датума који је Рига одредила за завршетак мисије амбасадора.

Отправница послова Летоније у Москви позвана је у петак у Министарство спољних послова, где јој је уручена „протестна нота“.

Рига је у понедељак саопштила да снижава ниво дипломатских односа, а као разлог је навела руску војну специјалну операцију у Украјини и „солидарност“ са суседном Естонијом.

Москва и Талин су такође међусобно протерали амбасадоре.

„Нагласили смо да је оправдање овог потеза као нека врста ‘солидарности’ са другим балтичким земљама неприхватљива“, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Министарство је додало да су односи Москве и Риге већ „у великој мери уништени“ због спремности Летоније да гуши медије на руском језику и кривично гони руске сународнике“.

Руско министарство спољних послова такође је осудило Ригу због рушења споменика из совјетског доба. Упркос протестима локалне руске заједнице, летонске власти су срушиле неколико споменика из Другог светског рата, укључујући и високи обелиск у престоници подигнут у знак сећања на ослобођење земље од нациста.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/РТ Балкан

Ознаке