Свет

Москва и Кијев били близу договора, ЕНГЛЕЗИ СПРЕЧИЛИ? Ево шта се крије иза свега

Од почетка руске специјалне војне операције у Украјини у јавности су се у више наврата пута појавиле информације о преговорима Москве и Кијева који нису били предалеко од позитивног исхода.

Анализа РТ Балкан показује да су у једном тренутку, крајем марта и почетком априла прошле године, две стране заиста биле близу договора. Међутим, до тога није дошло јер је Кијев у последњи час одустао и повукао се из преговора. Ове информације у претходних неколико месеци потврдило је више званичника, како из Русије, тако и из западних земаља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директор Другог одељења (за Заједницу независних држава) Министарства спољних послова Русије Алексеј Полишчук данас је изјавио да Москва никада није избегавала разговоре са Кијевом и открио да је, можда судбоносни сурет за преговарачким столом, требало да се догоди прошлог пролећа.

„Крајем фебруара 2022. године прихватили смо захтев Кијева и постигли обострано прихватљив оквир за споразуме до краја марта или почетком априла након много рунди интензивног рада“, рекао је Полишчук.

Потврда навода да су Русија и Украјина биле надомак договора стигла је и из Америке, то јест бивше званичнице у Савету за националну безбедност Сједињених Америчких Држава Фионе Хил.

Она је за септембарско издање листа „Форин аферс“ изјавила да се, према изјавама неколико америчких званичника, „чинило се да су се у априлу 2022. руски и украјински преговарачи условно усагласили око обриса преговарачког привременог решења“.

„Русија би се повукла на своје позиције од 23. фебруара, када је контролисала део Донбаса и цео Крим, а у замену би Украјина обећала да неће тражити чланство у НАТО-у, а уместо тога би добила безбедносне гаранције од бројних земаља“, тврди Хил.

Да је сукоб Русије и Украјине можда могао да буде окончан потврдио је и некадашњи саветник за војну политику немачке канцеларке Ангеле Меркел Ерих Вад који је навео да су „и Руси и Украјинци били спремни за мировни споразум крајем марта или почетком априла 2022. године“.

Због чега договор није постигнут?

Руски дипломата Алексеј Полишчук тврди да је Кијев, „очигледно по налогу Англосаксонаца, уплашених перспективама мирног решења, неочекивано прекинуо преговарачки процес“.

„Тако су наши предлози, датирани на 15. април 2022. године, остали без одговора“, додао је Полишчук.

Хронологија изненадних и ненајављених дипломатских посета Кијеву указује да ова тврдња и те како има основа.

Само неколико дана пред најављене преговоре Русије и Украјине, наиме, 9. априла 2022. године, тадашњи премијер Велике Британије Борис Џонсон стигао је у посету Кијеву где је разговарао са украјинским председником Владимиром Зеленским.

У медијским извештајима тог дана наводи се да је Џонсон у Кијев отишао „у знак соллидарности са украјинским народом“ и како би представио нови пакет финансијске и војне помоћи.

„Гардијан“ је тада јавио да је Џонсон „очајнички желео да отпутује у Украјину“. Сада је јасно да је та хитна и „ненајављена“ посета можда имала и другу сврху – да се минирају преговори Русије и Украјине.

Амбасада Украјине у Великој Британији објавила је тада и фотографију двојице лидера уз кратак опис – „изненађење“.

А онда, у данима након сусрета, уследило је још једно, далеко озбиљније изненађење – Кијев се повукао из преговора са Москвом.

Затим се, наравно, умешала и Америка. Кијев су, после Бориса Џонсона, 25. априла прошле године посетили и амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар одбране САД Лојд Остин. Приликом сусрета са Зеленским, званичници су обећали додатну војну помоћ и поздравили борбу Украјине у сукобу са Русијом.

 

Извор: РТ Балкан

Ознаке