Свет

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Проглашено ванредно стање – очекује се „циклон бомба“

Калифорнија — Наредбе за евакуацију су на снази у деловима Калифорније у очекивању велике олује, а гувернер Гевин Њусом прогласио је ванредно стање, преноси АП.

Регион, који је у прошлости био погођен шумским пожарима, међу првим местима је у којима је издата наредба за евакуацију због забринутости због поплава и клизишта.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Очекује се да ће олуја донети до 152 милиметара кише у деловима области залива Сан Франциско, где ће упозорење од поплава бити на снази целог дана.

У јужној Калифорнији очекује се да ће олуја достићи врхунац током ноћи и данашњег дана, а у окрузима Санта Барбара и Вентура ће вероватно бити највише кише, рекли су прогностичари.

Гувернер америчке савезне државе Калифорније прогласио је ванредно стање због олује, друге која је погодила државу за недељу дана.

„Очекујемо да би ово могла бити једна од најизазовнијих и најутицајнијих серија олуја које су се спустиле у Калифорнију у последњих пет година“, рекла је Ненси Ворд, директорка Канцеларије за хитне службе гувернера Калифорније.

Градоначелник Сан Франциска Лондон Брид саопштио је на конференцији за новинаре да се град „спрема за рат“.

Екипе чисте запушене одводе и покушавају да пребаце бескућнике у склоништа и поделе залихе за хитне случајеве онима који су одбили да се евакуишу.

Прогностичари кажу да се формира „циклон бомба“, врста олује која се брзо појачава, и да ће бити опасна за људе. Очекује се да ће најтеже бити погођена северна Калифорнија, у којој је током викенда дошло до пробоја насипа.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг