Србија

НАШ ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ ОТКРИВА: Већ сутра нас очекује пола метра снега

Снажан циклон донеће Србији већ у суботу ујутро са југозапада нови снажан облачни систем са снегом, тако да ће у суботу у Србији бити облачно са снегом, а само се на југу, југоистоку истоку Србије очекује киша.

До вечери следи престанак снега.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нови облачни систем са снегом у суботу ујутро захватиће Србију са југозапада.

Почетком следеће седмице мање отопљење са кишом.

Потом до краја јануара прохладно, каже метеоролог Ђорђе Ђурић.

– Србију је током претходне ноћи и јутра захватио нови циклон. Центар циклона премешта се данас мало источније од Србије, преко Бугарске и Румуније, али својом центром у близини Србије, док се са северозапада спустила дубока висинска долина, уз продор и осетно хладније ваздушне масе из области Алпа. Положај циклона у приземљу је такав да је већи део Србије у хладном сектору циклону, па преовладава северозападно струјање, а дошло је до продора и осетно хладније ваздушне масе са северозапада и из области Алпа. Након што је претходних дана температура у Србији достизала и 20°Ц, јуче је дошло до захлађења, па је време данас право зимско. Јака киша током претходне ноћи прешла је у већем делу Србије у суснежицу и снег, па је већи део Србије јутрос освануо под мањим снежним покривачем, уз температуре око 0 до 1 степена – каже Ђурић.

Углавном се формирао снежни покривач од 1 до 10 цм, на планинама га има и преко 40 цм.

– Источни и југоисточни предели Србије су у топлом сектору циклона, па је јутрос уз кишу било и до 10°Ц. Овог послеподнева захлађење са снегом захватило је и југоисток Србије, а само је источни део Србије остао у топлом сектору циклона, па пада киша. Током ноћи и јутра у већем делу Србије пало је од 5 до 15 мм падавина по квадратном метру, а најобилнијих падавина (прво у облику кише, па снега) било је у централним, источним и у североисточним пределима Србије, у Поморављу, Подунављу, у Банату и у Београду – каже.

– У овим пределима током ноћи пало је од 15 до 30 мм падавина по квадратном метру, на североистоку локално и више. Како се центар циклона, али и сам циклон буду у току послеподнева измештали даље на север и напуштали наше подручје, тако ће и падавине слабити и повући се на североисток, а до краја дана и вечери ће и престати. Ипак, очекује се краткотрајни предах од падавина. У овом часу снажан циклон налази се изнад Тиренског мора и он ће током вечери да се преко јужне Италије измести у јужни део Јадранског мора и током суботе ће се премештати ка северном Јадрану – каже Ђурић.

Према његовим речима, овај снажан циклон донеће Србији већ у суботу ујутро са југозапада нови снажан облачни систем са снегом, тако да ће у суботу у Србији бити облачно са снегом, а само се на југу, југоистоку истоку Србије очекује киша.

– Снег се очекује и у Београду. Очекује се да падне од 10 до 20 мм падавина по метру квадратном, а у пределима са снегом 10 до 20 ак цм снега. У већини нижих предела очекује се снежни покривач од 5 до 20 цм, а на планинама од 20 до 50 цм, а на вишим планинама преко пола метра. Нижи предели јужне, источне и југоисточне Србије због кише остаће без снежног покривача. Дуваће слаб до умерен североисточни ветар, на југу и истоку Србије југоисточни ветар, а у доњем Подунављу очекује се веома јак источни ветар. Јутарња температура биће од -3 до 3°Ц, а максимална дневна од 1°Ц на северозападу до 10°Ц на југоистоку Србије – изјављује Ђурић.

– У Београду се очекује 10 ак цм снега и више снега ка Авали и вишим деловима града, а температура ће се уз умерен североисточни ветар кретати од 0 до 2°Ц. У недељу се у већем делу Србије очекује променљиво облачно, суво и прохладно, само још понегде уз сасвим слабе падавине, али ће у већини предела бити суво. Максимална температура биће од 2°Ц на северозападу до 8°Ц на југоистоку Србије, у Београду до 4°Ц. Већ у ноћи ка понедељлку, нови циклон са Јонског мора премештаће се преко јужног дела Јадрана ка северном, па ће Србију у понедељак са југозапада захватити нови облачни систем са кишом – додаје.

– Падавине ће због прилива нешто топлије ваздушне масе са Медитерана бити углавном у облику кише, док ће на планинама падати снег, а током јутра услова за суснежицу и снег биће и у нижим пределима западне Србије. Дуваће веома јак југоисточни ветар, у кошавском подручју и на планинама са олујним ударима. Максимална температура биће од 7 до 11°Ц, у Београду до 9°Ц. Србија ће почетком следеће седмице бити и под утицајем висинског циклона, који ће кружити над нашим подручјем. И док циклон у приземљу буде у понедељак буде донео топлију ваздушну масу са југа, висински циклон у уторак ће донети продор хладне ваздушне масе из области Алпа, па ће у уторак бити облачно и хладније са кишом, суснежицом и снегом. Максимална температура од 2 до 6°Ц, у Београду до 4°Ц. Од среде се под утицајем високог ваздушног притиска очекује стабилније и углавно суво време, понегде са слабим падавинама, углавном мешовитог типа, али се не очекују обилније падавине попут актуелних и оних од претходних дана. Максималне температуре биће углавном од 1 до 5°Ц, што су углавном и просечне вредности за средину зиме – наводи Ђурић.

Извор: Srbija Danas/Telegraf