Свет

НАУЧНИЦИ НАЈАВЉУЈУ НОВУ ПАНДЕМИЈУ!

Локално стечене болести могу се поново појавити у земљама у којима су претходно биле искорењене ако су присутни неопходни фактори преноса.

Пандемија коронавируса још није готова, а научници сумњају да следећа пандемија вреба иза угла. Смртоносне болести као што су ебола и нипа, које су фаталне у 75 одсто случајева, две су највеће претње. Друге претње које би могле да запљусну свет ако им се пружи прилика укључују птичји грип, кримско-конго хеморагичну грозницу и кугу, преноси Дејли мејл.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Листа британске Агенције за здравствену безбедност укључује 15 заразних болести које се највише плаше, познате и као заразне болести великог утицаја. Да би им се доделила ова категорија, они морају имати високу стопу морталитета и генерално тешко препознати симптоме.

Локално стечене болести могу се поново појавити у земљама у којима су претходно биле искорењене ако су присутни неопходни фактори преноса. Подаци су креирани како би здравствени радници могли да процене ризик од инфекције за сваку земљу. На кинеској листи налази се седам најпознатијих заразних болести, укључујући три соја птичјег грипа.

Страх од потенцијално разорног птичјег грипа појачан је прошле недеље након што се појавила епидемија међу кунама. Деценијама су научници упозоравали да је болест највероватнији кандидат за покретање следеће пандемије због могуће рекомбинације која би могла да доведе до спајања смртоносног соја птичијег грипа са сезонским грипом.

Кримско-конго хеморагична грозница (ЦЦХФ) је вирусна болест коју такође углавном преносе крпељи, која може бити фатална у чак 40 одсто случајева. Болест слична еболи има сличне симптоме на почетку инфекције, укључујући бол у мишићима, бол у стомаку, бол у грлу и повраћање. ЦЦХФ је претња која је најчешће пријављивана, наведена у 60 различитих земаља, укључујући Авганистан, Аргентину, Хрватску и Португал.

Тешки акутни респираторни синдром (САРС) је вирусна респираторна болест узрокована коронавирусом повезаним са САРС-ом. То је ранији, смртоноснији рођак САРС-ЦОВ-2, сада познатог као Цовид-19, који се први пут појавио у Кини 2002. Међу најређим болестима на листи биле су: Ласа грозница (болест коју преносе глодари) у 13 земаља , марбург у седам, мајмунске богиње у пет и лујо вирус у један – Замбија.

Ласа грозница се може добити након излагања храни или кућним предметима контаминираним урином или изметом заражених пацова. Код жена изазива вагинално крварење и нападе, а може се пренети и телесним течностима.

Смртоносни рођак еболе, Марбург, убија између четвртине и 90 одсто заражених. Заражени пацијенти постају као духови безизражајних лица, праћени крварењем из носа, десни, очију и вагине.

Мајмунске богиње обично преносе заражени глодари, пацови, мишеви и веверице. Људи се могу заразити угризом заражених животиња или додиром њихове крви и телесних течности и једењем меса заражене дивљачи. Ове мале богиње се веома разликују од оних које се преносе између хомосексуалаца и преносе физичким контактом.

Лујо вирус је први пут идентификован 2008. године након кратке, али тешке епидемије у Африци. Осталих седам смртоносних болести на листи су: куга, ебола, вирус Јунин, вирус Андеса, вирус респираторног синдрома Блиског истока (МЕРС-ЦоВ), вирус Нипах и вирус Мацхупо. 104 земље нису пријавиле никакве познате заразне болести, укључујући Аустралију, Француску, Тонгу и Сингапур.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs