Православље

Немојте да говорите за свештеника да је поп: Та реч је погрдна, ево како је настала!

Приметићете да се у вицевима увек говори „поп“ или „попа“, а не „свештеник“ или „отац“

Свештеници су људи који су се по завршетку богословије или богословског факултета одлучили за свештеничко звање. У свакодневном говору људи их најчешће називају поповима. Ипак, многи не знају да је то врло погрдан назив.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Општа препорука православних духовника је да се употребљава реч свештеник јер је реч поп добила погрдну конотацију.

Приметићете да се у вицевима увек говори „поп“ или „попа“, а не „свештеник“ или „отац“.

СКАНДАЛ НЕВИЂЕНИХ РАЗМЕРА: Олоши са ЈАХТАМА и ГОЛИМ ЖЕНАМА напали на ХИЛАНДАР!

– „Поп“ је реч која је насталала од грчке речи „папас“, што значи отац. Међутим, Турци су пре много година преузели ту реч, па су је искварили. Они су све свештенике погрдно називали поповима – испричао је за наш портал отац Јован.

Како каже, многи људи то не знају, па се свештеници не љуте када их тако називају.

– То је у нашем народу нормално, не могу ја да се љутим на људе. И комунисти су свештенике називали поповима, па је тако и остало. Прихватили смо тај погрдан назив, али се трдимо да то променимо – додао је отац.

С тим ниподаштавањем људи бацају у исти кош епископе, свештенике, ђаконе и калуђере.

Молитва за срећу: Овако се помолите ако мислите да нисте на правом путу

– То је најјачи показатељ изразите нецрквености тих људи, или пак отвореног непријатељства према Цркви. Руси сматрају тај назив „поп-попови“ погрдним. Сматрају да је то велико непоштовање према свештенику. Ако неко тврди да је то српски назив онда није јасно зашто се та реч не користи у оригиналу, него у овом исквареном облику – истакао је он.

Отац Јован наводи да је потребно да на свом језику прихватимо неизопачено значење речи које описује свештеника, и да у њему познајемо то духовно очинство.

– Можемо да зовемо свештеника „отац“ или „папас“, ако се стидимо своје речи, а не „поп“ која је кроз нашу несрећну историју декадентно добила ново значење – закључио је он.

 

Извор: K. [email protected]