Србија

НОВИ НАЈЗАРАЗНИЈИ СОЈ КОРОНЕ ЈЕ СТИГАО У СРБИЈУ! Ево који су СИМПТОМИ

Пошаст звана коронавирус ипак није иза нас. У новој 2023. години појавио се и његов нови заразнији сој – „кракен“.

Најновији сој короне, такозвани „кракен“, недавно је откривен у Сједињеним Државама и већ сада чини отприлике 70 одсто нових зараза у тој земљи, због чега од њега увелико страхују и друге земље широм света. Нови сој није заобишао ни Велику Британију, регистрован је и у Француској, Немачкој, Холандији, Шпанији, Ирској, Аустралији, Сингапуру и Индију. Епидемиолози не искључују могућност да је, иако није званично потврђено, „кракен“ већ стигао и у Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта се крије иза имена ‘Кракен’ датог новој варијанти КСББ.1.5?
Надимак ‘Кракен’ су овој варијанти дали корисници Твитера – сој нема званично име са грчким словом јер је верзија Омикрона.

Чини се да је име први пут предложио еволуциони биолог професор Т. Рајан Грегори.

„Ове године, неки од нас су одлучили да су нам потребни надимци за варијанте које вреди гледати, с обзиром на то да СЗО није давала никаква нова имена по свом систему“, написао је он.

„Користили смо имена митолошких бића за варијанте о којима се расправља ван техничких дискусија.

Кракен је вековима стара морнарска легенда о гигантској хоботници која је пливала из дубине да би смрвила бродове и одвукла њихову посаду у насилну смрт под морем.

Појавио се у десетинама књига и филмова, укључујући Пирати са Кариба.

Који су симптоми?
Нема званичних података о знацима инфекције нове варијанте, али као изданак Омикрона, многи његови рани симптоми би требало да буду слични претходним верзијама соја.

Према апликацији за симптоме Зое, то укључује:

цурење из носа
главобоља
умор (благ или озбиљан)
кијавица
упаљено грло
Један амерички стручњак је сугерисао да ће људи који добију нову варијанту имати већу вероватноћу да доживе симптоме сличне прехлади, уместо грипа.

Говорећи на конференцији за новинаре, др Алисон Арвади, комесар одељења за јавно здравље Чикага, рекла је: „Видимо да све више људи заправо има симптоме сличне прехлади.

„Али мање је вероватно да ћете имати оне сличне грипу, заиста се осећате веома болесним [симптоми као што је] висока температура.

Типични симптоми прехладе укључују цурење из носа, бол у грлу, кашаљ и загушење, према НХС.

Да ли је КСББ.1.5 преносивији од других варијанти?
Већ је утврђено да је сој Омикрон блажи од осталих који су били пре њега.

А огромно увођење вакцина широм Уједињеног Краљевства значило је да многи већ имају одређени ниво заштите од заразе.

Међутим, Светска здравствена организација (СЗО) је саопштила да је КСББ.1.5 „најпреносивија подваријанта која је до сада откривена”.

Нова верзија заразе је добила додатне мутације које је чине бољом у избегавању имунитета и самим тим „заразнијом“, рекао је професор Франсоа Балу са Института за генетику УЦЛ.

Додао је: „Очекује се да ће порасти учесталост на глобалном нивоу и да би у блиској будућности могло да изазове значајан део случајева широм света.

 

 

Извор: Srbija Danas