Србија

НОВИ ПРИТИСАК НА СРБИЈУ! Ево какав ПЛАН су сада смислили, ДОЛАЗЕ У БЕОГРАД!

Фото: Инстаграм принтскрин

Специјални представници ЕУ и САД за Западни Балкан, Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар, и саветници лидера Немачке, Француске и Италије долазе данас у Београд

Специјални представници ЕУ и САД за Западни Балкан, Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар, и саветници лидера Немачке, Француске и Италије долазе данас у Београд. Сви они ће се састати са председником Србије Александром Вучићем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Очекује се да главна тема разговора буду даљи кораци у дијалогу Београда и Приштине и француско-немачки план за Косово, који је ЕУ усвојила.

Лајчак, Ескобар, специјални изасланици француског председника и немачког канцелара, Емануел Бон и Јенс Плетнер, и саветник италијанске премијерке Франческо Марија Тало, долазе у Београд из Приштине, у склопу појачаних дипломатских активности Запада на нормализацији односа две стране.

Петорка ће се данас у 10.00 састати у Приштини са лажним премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем, а после подне у Београду са Вучићем.

Вучић је јуче рекао да очекује „тешке разговоре“, а на питање са којим планом долазе, имајући у виду „црвене линије“ Београда, казао је да долазе „са планом који њих занима“.

– Долазе са планом који њих занима, они су сила, они су велики, ми смо мали. Зато ће разговори бити тешки – навео је Вучић.

Један од циљева посете, како су недавно навели дипломатски извори у Бриселу, је и припрема наредне рунде дијалога на највишем нивоу, односно састанка Вучића и Куртија. Вучић и Курти су се последњи пут састали у Бриселу у новембру 2022. године, у јеку тензија на северу Косова.

Уз Лајчака, специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине, и Ескобара, заменика помоћника америчког државног секретара и специјалног изасланика Стејт департмента за Западни Балкан, активну улогу у процесу нормализације односа од летос имају и Емануел Бон и Јенс Плетнер, саветници француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца.

Управо су Бон и Плетнер у септембру 2022. доставили Вучићу и Куртију такозвани француско-немачки предлог за нормализацију односа, који је основ за преговоре.

Данашњи састанци ће бити први у којима ће учествовати и Италија, будући да ће са Куртијем и Вучићем разговарати и Франческо Марија Тало, саветник премијерке Ђорђе Мелони.

Приштину и Београд су овог месеца посетили и специјални саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле и специјални британски изасланик за Западни Балкан Стјуарт Пич.

 

Извор: Srbija Danas