Србија

НОВИ СОЈ КОРОНЕ – КРАКЕН СТИГАО У СРБИЈУ! Др Ђерлек: Ово су симптоми заражавања

Државни секретар Министарства здравља др Мирсад Ђерлек каже да још нема потврде, али мисли да се појавио нови сој корона вируса и у Србији с обзиром на повећан број заражених и да се очекује његова детекција. Поручује да не треба дизати панику и да га храбри блажа клиничка слика новог соја вируса.

Мирсад Ђерлек је рекао да сматра да се нови сој корона вируса појавио и у нашој земљи, али да се очекује његова детекција, односно регистрација.

„Моје је лично мишљење да се он појавио, али да очекујемо детекцију или регистрацију. Мислим да је питање дана, с обзиром да је већ до Румуније дошао и да имамо прве случајеве у Румунији. Све ове ситуације, празници, миграције наших људи из Европе, који су дошли да прославе новогодишње, божићне празнике су утицале на погоршање епидемијске ситуације“, истакао је Ђерлек.

Указује да је у децембру било око 500 заражених у дану, а да је сада тај број већи од хиљаду дневно. Међутим, наглашава да не треба дизати панику.

„Ово јесте један од најзаразнијих сојева, тако научници кажу, који су много искуснији и имају више знања од мене у том смислу. Још немамо потврду, али вероватно постоји, с обзиром на број новозаражених“, оцењује државни секретар.

Додаје и да га храбри блажа клиничка слика новог соја, али и забрињава то што и даље, како је рекао, нисмо најодговорнији према старијим пацијентима с више коморбидитета.

Треба се чувати

Нова варијанта означена је као најпреносивији сој до сада, а кракен има још једну битну карактеристику.

– Успешније избегава имуни систем, тако да може да удари на оне који су пре 5-6 месеци имали ковид, а може и на оне који су вакцинисани. Из тога произилази следећа тактика – треба се чувати – рекао је за Курир др Зоран Радовановић.

Предност кракена је то што није нови сој, већ подврста омикрона ког су многи прележали, па су компликације ретке.

Симптоми заражавања кракеном:

* цурење носа
* болови у грлу
* температура
* болови у мишићима
* кашаљ
* главобоља
* умор
Обезбеђена производња синацилина

Објашњава да је основни проблем несташице анибиотика био због смањене производње пеницилинског сирупа синацилина, али да је брзом реакцијом Републичког фонда с произвођачима и добављачима обезбеђен други сируп синацилинског порекла.

„Вероватно то није стигло до свих апотека, али у задњој недељи децембра испоручено је 15.000 нових паковања панклава, пеницилинског такође сирупа. До краја недеље ће доћи 70.000 амоксиклава. И наставиће се у току јануара производња синацилина, тако да ћемо врло брзо решити тај проблем и нема потребе за дизањем панике и прављењем залиха“, закључује државни секретар Министарства здравља.

Додаје да је тржиште лекова у Србији и поред тешке економске ситуације у свету, стабилно и да се од стране РФЗО континуирано снабдева.

Смањење листе чекања

Ђерлек каже да је у овом тренутку на листама чекања око 68.000 пацијената, а најдуже су за ендо протезе колена са око 20.000, затим операцију кука 14.500, операцију катаракте 14.000.

„Морамо анализирати и ажурирати те листе чекања, јер нисмо сигурни да су те бројке валидне и због тога што су пацијенти одрадили приватно своје здравствене услуге и због природног одлива“, наводи он.

Такође, додаје и да ће се листе чекања мањити сигурно једном врстом допунског рада лекара и да се то сада анализира. Изузетно је важно, истиче да се добром организацијом надокнади смањење стручног кадра.

„Пре свега морамо разговарати с председником и премијерком и с министром финансија, јер морамо наћи мотивацију за те људе , морамо платити те људе. Надам се да ћемо у наредних годину дана успети да смањимо листе чекања на годину дана“, очекује Ђерлек.

Навео је да је за вантелесну оплодњу донираним репродуктивним материјалом из иностранства до сада се пријавило 350 жена.

„Планирано је у овој години 1.500. Држава је издвојила 7.000 по свакој жени и поново показује колико брине о својим грађанима. И наш циљ је да повећамо број новорођене здраве деце и надамо се да можемо сваке године да повећамо за 2.000 беба“, очекује Ђерлек.

У Србији сваког дана од рака грлића материце-умре једна жена, а оболе четири. Ово је месец у којем се обележава Недеља превенције рака грлића материце.

Статистику могу да промене: превентивни прегледи и ХПВ вакцина. Вакцина је почетком јуна стигла у домове здравља широм Србије.

Ђерлек истиче да је интересовање родитеља за вакцинисање деце велико јер схватају да је ХПВ изузетно опасан вирус.

Наводи да је до сада дата 21.500 доза деци од девет до 19 година о трошку државе. Дато је око 15.500 првих доза деци од девет до 14 година

 

 

 

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031