Србија

НОВИ УЛТИМАТУМ СРБИЈИ! ВУЧИЋ ОТКРИО: Ако не прихватимо план за КиМ, сносићемо ТРИ ТРЕНУТНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да му је велика петорка, у другој реченици која му је саопштена, рекла да морамо да прихватимо план за Косово, иначе ћемо у супротном бити суочени са озбиљним последицама, а то су прекид процеса европских интеграција, повлачење инвестиција и свеобухватним мерама које ће нанети штету Србији.

Упркос тешкој ситуацији, Вучић је навео да Србија мора да разговара и да настави свој европски пут.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„О коначним захтевима изјасниће се и народ“

– То је зато што бисмо изгубљени економски и политички без тога. А да будемо изловани, као председник не бих пристао да на тај начин водим земљу. Наш план је да радимо много више и јаче, да радимо на реформама на нашем правног-медијског система. Да у свему будемо најбољи, да покушамо, да истовремено радимо и разговарамо и са Албанцима и са Европљанима, а народу могу да кажем да нитисмо ста потписали нити има наш параф, само смо суочени са чињеницама. Када будемо суочени са коначним захтевима, о томе ће се изјаснити и народ и Народна скупштина и цело српско друштво – рекао је Вучић.

На почетку излагања, Вучић је навео:

– Сви смо претходних дана видели прву верзију тзв. француско немачког плана, али нико није желео да говори о контексу и ономе са чим се Србија суочава. Када гледате неки папир лако пронађете безброј замерки, а у овом папиру није лако пронаћи било шта чиме бисмо били одушевљени. Напротив -рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

– Чињеница да су сада промењене геополитичке околности, Европа је у рату, нема толерисања искакања у политичком смислу, желе да у свом дворишту, буде све како они желе. Овом оштром иступу ЕУ још је допринело јер је контекст такав да у претходним месецима, то је постало један од највећих проблема за Србију јер нисмо увели санкције и због инцидената које је Курти изазивао – рекао је Вучић.

„Све земље прихватиле план“

Он је навео да је у Куртијево време досад било 288 инцидената.

– Они траже сукоб зато што желе да НАТО уђе у сукоб са Србијом, како би избегли формирање ЗСО. Подсетићу Србима није било дозовљено да гласају, пуцано је у српску децу јер су носили српске бадњаке. Они су осудили Србију због барикада, нису желели да чују и разумеју зашто су Срби са КиМ то урадили. Ми смо за њих криви, јер су барикада изазвали нестабилност, а не шиканирање Срба и одузимање права Србима. Они су дошли са једним планом, који смо ми видели пре 60 дана. Ми нисмо учествовали у прављењу тог плана, нико нас ни око чега није консултовао, они су само дошли да га предоче. Нигде ништа нисмо урадили, никога нисмо напали, дошли су и показали план, а онда су 13. децембра све земље чланице прихватиле план, чак и пет земаља непризнавача – рекао је председник и нагласио:

– У самом плану нема експлицитног признања Косова иако су прикрили чињеницу да постоји обавеза да се не противимо уласку Косова у УН. Они су га усвојили и тиме је тај план постао де факто преговарачки оквир – појаснио је Вучић.

Три претње за Србију

– Мене је веома забринуло нешто што се неће догодити за три дана, месец дана, али хоће за можда шест месеци. Ја то нисам хтео да кријем од народа. Дошла је петорка, и у другој реченици која ми је саопштено, речено је „морате да прихватите овај план, а ако га не прихватите, јер ми сматрамо да он мора да буде прихваћен, односно, дефацто нови преговарачки оквир за пут ка Европи, суочићете се са три ствари – рекао је Вучић и навео да су то:

1. Прекид процеса ЕУ интеграција

2. Заустављање и повлачење инвестиција

3. Свеобухватне мере које ће нанети штету Србији

Вучић је рекао да је његов посао да брине о држави.

– Да ми не бисте говорили да је Србија урадила нешто што није, не брините грађани. Јасно сам им рекао шта је за Србију неприхватљво. Ја ћу преузети све на себе када до тога дође и купити време за Србију. Ми морамо дотад да разговарамо са европским званичницима и Албанцима и да решавамо проблеме личних карата, регистрације, робне размене. Ми не можемо да спречимо њихов улазак у НАТО и Савет Европе, оно што можемо јесте да радимо на томе како да подижемо степен поверења између нас и Албанаца и да тражимо начин како да изградимо стратегију за неки дуготрајни мир. Пре свега мора да буде формирана ЗСО, и ЗСО не може да буде НВО, јер има своја 22 принципа, која сам ја потписао 2015. године са мном и Мустафа. Циљеви које имамо нису нимало неважни, а то је јачања локалне демократије, пун надзор локалне привреде, образовања, социјална и здравствена заштита. Следи велика борба за ЗСО – изјавио је Вучић.

Он је навео да га брине што не постоји рационалан приступ решењу проблема и да је видео у разговору са представницима земаља западног света.

– Шта год да сам говорио, засновано на чињеницама, схватио сам да је истекло време за разум, не желе да слушају. Они имају своју агенду и све што се нађе на том путу биће почишћено – навео је Вучић и нагласио да је Србија увек желела дијалог.

„Тешка расправа“

– Обе стране морају да чине уступке, разумели смо то, али је проблем у томе када видите да једна страна може да ради шта хоће и да за то буде награђена. Они су награђени безвизним режимом са Европом, папирима за пријем у ЕУ, уласком у Савет Европе који није важно када ће бити, али биће. Говорили су нама све време да је Курти тај који прави проблем, али увек и на све начине окривљују Србију. Требало би да смо мртви хладни, јер можда Курти никад неће формирати ЗСО, али секирам се зато што постоји једна ствар за коју сам изразито забринут, јер сам схватио да од тога неће одустати. Ја сам могао да прећутим све о овоме, али нисам. То је била веома тешка расправа, у цивилизованим оквирима, али изузетно тешка и напета и ја сам изашао у полушоку јер сам схватио да више ништа није важно и ниједан аргумент код њих не пролази.

– Да ли сам могао да кажем изађите напоље, нећу да разговарам али хоћу да људи знају шта би биле последице. Било би питање дана када би нам био укинут безвизни режим, друго не би било више инвестиција, а онда би уследило њихово повлачење. Најгоре санкције су повлачење инвестиција, три пута ми је директно то изречено у лице – прецизирао је Вучић.

Говорећи о даљим корацима Србије, Вучић је навео да ће наредних дана позвати све представнике посланичких група и обавестити их о томе како су текли разговори.

„Чекају нас тешки дани“

– Пред нама је тежак период, биће нам потребно много енергије и рада да бисмо могли да превазиђемо све на најбољи могући начин. Важно је да покажемо да желимо мир – рекао је Вучић.

– Ја сам за пут компромиса колико је могуће, како би Срби на КиМ могли да живе нормално, да не брину за своју децу, своје супруге, да их нико не хапси и не малтретира и да наравно чувамо Србију и њену целину. Биће тешко, зато сам уплашен, имаћемо тешке дане већ у другој половини године. Видео сам велику одлучност код велике петорке и биће тешко. У име Србије ће одлућивати други надлежни државни органи и евентуално грађани, а ми ћемо дотада да пробамо да се боримо и да мењамо приступ свему, у шта сумњам – навео је председник.

На питање да ли се у француско-немачком плану наводи као могућност улазак Косова у УН, Вучић је навео да се то не помиње, али се наводи да Срби неће спречавати улазак у међународне институције.

– Не можемо да спречимо улазак у НАТО, јер нисмо чланица. Улазак у УН је друга прича и о томе ћу бринути – рекао је Вучић.

Извор: Блиц