Србија

НОВИ ВИРУС КОСИ СВЕ ПО СРБИЈИ: У року сат времена деси вам се ОВО, ево који су СИМПТОМИ!

Вирус може добити свако, и то више пута у току живота

Чекаонице домова здравља у Србији примају све већи број пацијената који се жале на респираторне тегобе, али све више има и оних који муку муче са стомачним вирусом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Температура преко 39, кашаљ, бол у мишићима, главобоља, малаксалост, најчешћи су симптоми на које се пацијенти који све више пуне чекаонице, жале претходних дана.

Цревна вироза, такозвани стомачни грип, захватила је Балкан. Број оболелих је све већи, а мучнина, повраћање, пролив, висока температура, главобоља и грчеви у стомаку “хватају” читаве породице.

Како сазнајемо, овај вирус највише погађу децу, због тога што им имуни систем још увек није у потпуности формиран.

И како најновији сој корона вируса мутира, симптоми истог могу се помешати са симптомима стомачног вируса, па је главна препорука у сваком случају посетити доктора и видети о чему је тачно реч.

Било да је вирус корона или стомачни не треба да се опуштате и чекате да посетите лекара.

Вирус се обично преноси када столица или повраћене масе доспеју до уста здравих људи. Ово се обично дешава конзумирањем вирусом контаминиране хране или течности, додиривањем контаминираних ствари а затим стављењем руку у уста или контактом са инфицираним особама (на пример нега оболелог или дељење оброка или коришћење истог прибора за јело)

Симтоми су углавном развију 12-48 сати након излагања вирусу. Болест углавном пролази за 1-3 дана.

Важно је да знате неке основне савете како да себи помогнете уколико вам се инфекција стомачним вирусом деси. Помозите себи тако што ћете применити неке од савета које ћемо вам дати. Стомачни вирус почиње спонтано па тако имамо више фаза ове болести. Све почиње неким уопштеним симптомима попут мучнине, малаксалости кроз само сат времена и благо повишене телесне температуре. Друга фаза услед развоја болести показује озбиљнију клиничку слику. У трећој фази, која се не дешава сваком, услед компликација може доћи и до дехидратације организма и што повремено захтева болничко лечење. Како не бисте дозволи да до овога дође покушајте себи на време да помогнете.

Шта да радите ако оболите?

Пијте довољно воде

Тело губи много течности због пролива, повраћања и знојења. А све је праћено најчешће и мучнином. Требало би узимати пуно негазиране минералне воде, бистрих супа и спортских пића без кофеина. Увек у малим гутљајима. Ко због пролива не може да задржи ништа у себи, може да грицка комадиће леда.

Ђумбир и мента

Ђумбир ублажава упале и мучнину, а у одређеној мери може да ублажи грчеве и надутост. Он је и природно средство против вируса.
За чај од ђумбира ставите једну чајну кашичицу млевеног ђумбира (или пола кашичице свежег ђумбировог корена) у 2,5 дл воде. Нека прокува пет минута, а затим одстоји десет (ако је ђумбир свеж, процедите). Пије се два до три пута дневно.
И нана помаже, а најделотворнија је као чај. Скувајте неколико свежих листова менте у води, процедите и мало засладите. Пијте чај два пута на дан.

Цимет

Цимет је природан лек против вируса и упала. Побољшава варење и ублажава инфекције, као и симптоме попут мучнине и повраћања. Будући да загрева, помаже код грознице и болова.
Ставите једну кашичицу млевеног цимета у кључалу воду (2,5 дл). Пустите да се прохлади и процедите. Можете засладити кашичицом меда. Пијте чај два пута дневно током два дана.

Камилица

Камилица опушта мишиће и ублажава упале. Помаже код пролива, грчева, надутости, мучнине и гасова.
За чај у шољицу вруће воде ставите две до три кашичице сувих цветова камилице, покријте и оставите десет до 15 минута. Додајте мед и лимун за бољи укус. Пијте чај три до четири пута на дан током три дана.

Лимун

За кућни лек против стомачног гирпа додајте једну до две кашичице лимуновог сока у чашу воде и попијте пола сата пре оброка. Понављајте све док тегобе не престану.

Лимун уништава узрочнике стомачног грипа, а богат је витамином Ц који има антимикробна својства и помаже имунитету да се успешније супротстави вирусима.

Наравно, подсећамо да је главна препорука посета доктору и пре свега искључивање да нисте заражени Цовид 19 вирусом.

 

 

Извор: Srbija Danas