Србија

ОДЛУЧУЈУЋИ ДАН ЗА СРБИЈУ: Ево шта треба да ПРИХВАТИМО и шта ће се десити ако ОДБИЈЕМО?

Данашња седница Владе која почиње у 11 сати могла би да буде најзначајнија у новијој историји Србије. Председник Александар Вучић требало да да извести премијерку и министре о разговорима са великом дипломатском петорком прошлог петка и примени предложеног европског споразума Београда и Приштине у вези са Косовом и Метохијом.

Председник Србије ће вечерас у 20 часова обавестити и грађане Србије о том споразуму и о тим преговорима .

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да су се у петак водили значајни преговори о будућности Србије и Косова и Метохије показује и састав дипломатске петорке коју су чинили високи званичници ЕУ и земаља Квинте, али и изјаве учесника дијалога након састанка. Вучић је рекао да је то био „тежак, можда и најтежи разговор који је имао“.

– Оно око чега смо сагласни је да замрзнути конфликт није решење, и да када га имате, питање је тренутка када ће неко да га одмрзне – изјавио је Вучић.

Брига због једног важног питања
Поред ове посебно је била интересантна изјава Вучића у вези са европским предлогом за решење косовског питања.

– Рекао сам да смо спремни да прихватимо концепт и радимо на предложеном споразуму. Показао сам сву бригу и резервисаност по једном важном питању, у једној важној ствари, али не могу да говорим још о томе јер предлог није јаван – рекао је Вучић.

Како је додао, „пред нама нису лаки дани“.

– Много је тешких одлука, и људи треба да знају да овде нема ни лепих ни слатких разговора. Једино што могу да кажем је да сам дао заиста све од себе да штитим Србију, што ћу наставити још неко време да чиним – закључио је Вучић.

„Београд у тежој позицији него Приштина“

Да је Србија пред тешким испитом сматра и бивши дипломата Срећко Ђукић.

– Наша позиција је тешка пошто нам се нуди само ЗСО која по мени неће бити ништа више од културне аутономије и заштите српских културних и духовних објеката. Тако да се тешко може говорити о некој равнотежи која се нуди Београду и Приштини – оцењује Ђукић.

Како каже, очекује да даљи преговори буду тешки и сложени.

– Не треба очекивати брзо решење косовског питања. Састав дипломатске петорке која је била и у Приштини и Београду указује на озбиљан формат преговора па се тешко предложени споразум може избећи – сматра Ђукић.

„Последице се могу само наслутити“
С друге стране, доцент Факултета политичких наука Стефан Сурлић оцењује да се последице „неприхватања договора са Приштином могу само наслутити“.

– Непознат је текст о коме се разговара јер на томе инсистирају медијатори процеса. Није у потпуности јасно да ли је текст споразума у основи прихватљив за стране којима је предложен, и на крају могу се само наслутити последице неприхватања евентуалног договора – оценио је Сурлић.

С друге стране, неколико чињеница је неспорно. Прво, постоји јединство и усаглашеност између ЕУ и САД око текста споразума и намере да Београд и Приштина што скорије потпишу предложени документ.

Друго, у тренутним околностима када су Срби са Косова системски дискриминисани то свакако не може бити финални споразум нити осигурава трајну нормализацију односа. Такође, предуслов за споразум је примена свега раније договореног, укључујући Заједницу српских општина – каже Сурлић.

Детаљи најновијег предлога су, како се каже, за сада тајни и нису доступни јавности. Међутим, ако је тај предлог базиран на последњој познатој верзији неког претходних планова, која садржи десет чланова, онда он не подразумева међусобно признање, али оставља Србији обавезу да се не противи уласку Косова у било коју међународну институцију.

 

 

Извор: Блиц