Свет

ОНО ШТО ЋЕ СЕ ДЕСИТИ ИЗМЕЂУ РУСИЈЕ И КИНЕ КРАЈЕМ ФЕБРУАРА УЛИВА СТРАХ У АМЕРИЦИ!

Ратна морнарица СРЈ (Фото: Јутјуб)

Заједничке поморске вежбе Јужне Африке, Русије и Кине, које ће се одржати крајем фебруара, изазивају забринутост у Сједињеним Америчким Државама

Вашингтон се плаши губитка контроле у ​​Индијском океану, али за Москву и Пекинг оваква сарадња је нормалан део стратешког партнерства, рекао је за РИА Новости директор Центра за проучавање стратегија и мира Дипломатске академије Кине Су Хао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према експерту, Кина и Русија су светске силе са глобалним утицајем, па се њихова сарадња може огледати у различитим аспектима и географским тачкама.

„За Кину су Индијски океан и Африка важне области у смислу сарадње у оквиру пројекта „Један појас, један пут.“ Мислим да као стратешки партнери можемо да остваримо ову врсту сарадње, одражавајући заједничке интересе Русије и Кине, јер Русија активно подржава кинеску иницијативу“, рекао је Су Хао.

Експерт је, међутим, приметио да САД не желе да виде успех ове иницијативе, па Вашингтон сваку блиску сарадњу Кине на територијама дуж „појаса“, а посебно дуж поморског пута свиле, сматра претњом.

„САД придају велики значај читавом Индијском океану“, рекао је Су Хао и подсетио да се ту налази најважнија база америчке морнарице „Дијего Гарсија“.

„Ово им помаже да контролишу кретање дуж морских путева Индијског океана. Због тога САД страхују да ће заједничке вежбе Кине и Руске Федерације код обала Јужне Африке угрозити њихову контролу у Индијском океану“, експерт закључио.

Раније је објављено да Јужноафричка Република, Русија и Кина планирају да одрже заједничке поморске вежбе код источне обале Јужне Африке од 17. до 27. фебруара 2023. године.

Амбасада САД у Јужној Африци саопштила је да је Вашингтон забринут због таквих планова. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да не разуме зашто војне вежбе заједно са кинеским и јужноафричким партнерима изазивају „мешовиту реакцију“, диок америчке вежбе код обала Кине не изазивају никаква питања.

 

 

Извор: Информер