Србија

ПАШЋЕ ВИШЕ ОД 30 ЦЕНТИМЕТАРА СНЕГА: Стиже јако захлађење током ноћи

МЕТЕОРОЛОГ Ђорђе Ђурић прогнозира да се током ноћи у Србији очекује веома јак северозападни ветар са обилним падавинама, а да ће на планинама пасти више од 30 центиметара снега.

– У наставку дана следи престанак падавина, али већ пред крај дана и током вечери Србију ће захватити нови и јачи талас падавина. У овом часу центар циклона премешта се преко Србије, што условљава да је југоисточни ветар у скретању на северозападни, а продор хладног фронта условљава прилив хладније ваздушне масе преко Панонске низије и из области Алпа. У другом делу дана центар циклона биће мало источније од Србије и Србија ће бити у његовом задњем и хладнијем сектору, за разлику од понедељка када је Србија била у топлом сектору циклона – најавио је Ђурић, пренео је „Блиц“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим проценама, у Србији ће у току вечери и у ноћи ка среди и у среду ујутро бити облачно са кишом, у брдско-планинским пределима са снегом, а дуваће и веома јак северозападни ветар.

Очекује се већа количина падавина, нарочито у западним, централним и источним пределима Србије. У већини предела очекује се од 10 до 30 милиметара кише по квадратном метру, локално и више, а на планинама од 10 до 30 центиметара снега, понегде и више, а јак северозападни ветар ствараће снежне наносе и сметове. Температура ће се кретати од 2 до 6°С, у Београду око 4°С, а на планинама око -5°С.

У среду ујутро температура у нижим пределима на југозападу, југу и југоистоку Србије опала би на 0°С, па би киша прешла у суснежицу и снег. Могао би се формирати и мањи снежни покривач, али он се неће дуго задржавати.

– Најмање падавина очекује се на северу Војводине, а падавине до среде ујутро би тамо и престале. Током дана и падавине над Србијом ће ослабити, до вечери и престати, као и северозападни ветар – поручује метеоролог.

Извор: Новости