Свет

ПЛАН ЗЕЛЕНСКОГ ЈЕ НЕМОГУЋ, АЛИ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ОВОГА!?

План украјинског председника Владимира Зеленског да заузме Крим је неизводљив, али би могао да изазове Трећи светски рат, написао је виши уредник Америцан Цонсервативе Род Дрехер.

„Русија никада неће пустити ни Крим ни Донбас. Лудо је да Кијев мисли да може да их врати – али то је политика Зеленског и САД је подржавају“, нагласио је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим тога, САД су биле те које су прекинуле црвене линије објавивши своју намеру да прими Украјину у НАТО 2008. године, подсетио је аналитичар.

Према речима новинара, кијевски режим пати од недостатка војника, па се не може искључити да ће Вашингтон одлучити да пошаље амерички контингент у помоћ Оружаним снагама Украјине.

Истовремено, аутор сматра да ће резултат такве одлуке бити званична објава рата Русији.

„Ескалација сукоба није у интересу обичних Американаца и Европљана, јер лако може да прерасте у нуклеарни.

Ако људи почну да размишљају шта се дешава и какве би последице могле да буду, престаће да подржавају политику рата која се води у њихово име“, резимирао је Дрехер.

Дан раније, саветник канцеларије Зеленског Михаил Подољак рекао је да, пошто су се договориле о испоруци тенкова, кијевске власти преговарају о испоруци ракета дугог домета и авиона за ударе на Русију.

Како је нагласио руски министар спољних послова Сергеј Лавров, намера Оружаних снага Украјине да „заузму“ полуострво неће успети.

Од 24. фебруара Русија спроводи специјалну операцију демилитаризације и денацификације Украјине. Председник Владимир Путин је то назвао циљем заштите људи који су били изложени малтретирању и геноциду од стране режима у Кијеву већ осам година.

Извор: Wебтрибуне