Србија

ПОЧИЊЕ КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ КУЋА У СРБИЈИ! Потражња је велика, ово су УСЛОВИ!

Нови конкурс за доделу сеоских кућа почиње у фебруару.

Кроз конкурс за доделу сеоских кућа до сада је купљено 1.631 кућа у 570 села, а очекује се да ће новим конкурсом који би требало би да буде расписан у фебруару, очекује се да ће ове године бити око 5.000 захтева за куповину некретнина у српским селима. У агенцијама за некретнине кажу да је тренд раста цена квадрата који је прошле године био присутан у свим већим градовима захватио и села, па су поскупеле и куће и њиве – чак и у најудаљенијим селима. Зато је, како наводе, све теже пронаћи кућу са окућницом за 10.000 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према подацима Министарства за бригу о селу, најјефтинија кућа коштала је 399.000 динара. Налази се у селу Торак у општини Житиште, објекат има 64 квадрата, а ценом је обухваћен и плац од 7 ари. С друге стране, максималан износ од 1,2 милиона динара достигле су куће у општинама Сомбор, Сечањ, Зајечар, Ћуприја, Бојник.

„Кућа са највећом окућницом од 2,5 хектара налази се у селу Дедевци, града Краљева. Кућа од 134 квадрата са имањем сада је посед младог пољопривредника који има 21 годину. У просеку они који су добили куће од државе имају 29,8 година, а 300 подносиоца пријаве прешло је да живи из града у село“, наводе у ресорном министарству.

Од почетка спровођења овог програма 2021. године опредељено је 1,7 милијарди динара, док је током прошле године 980 сеоских кућа са окућницом купљено средствима из овог програма, за 1.080 милијарди динара и оне се налазе у 396 села широм Србије, у 103 јединице локалне самоуправе.

У Бачкој Паланци купљено 110 кућа
Највише некретнина за две године купљено је у Бачкој Паланци, чак 110 кућа, док је на другом месту Сомбор са 93 куће. Најтраженија села су била Гајдобра, Деспотово, Младеново, Нова Гајдобра, Обровац, Параге, Пивнице, Силбаш и Товаришево. На југу је највише кућа подељено у Књажевцу, Алексинцу, Пироту, Димитровграду, Лесковцу, док је по једна купљена у Медвеђи и Бујановцу. Село које има највише додељених кућа је Бачко Петрово Село са 55 кућа.

Јагода Жарковић из агенције за некретнине „Двор“ из Бачке Паланке каже за Еуронеwс Србија да су куће углавном куповали људи који и живе у бачкопаланачким селима и да су сами тражили те некретнине, тако да су само у ретким случајевима посредовале агенције.

„У понуди више готово да нема кућа које коштају до 10.000 евра. Можда једна кућа у том износу има у понуди. Мало су сви подигли цене, од 10 до 20 одсто и сада тешко да може да се нађе кућа за те паре. За пристојну кућу на селу, која је одмах усељива, сада је потребно издвојити око 30.000 евра. Углавном купују они који већ живе на селу и имају ту фамилију, а ретко да неко долази у село да живи“, каже Жарковић.

Председник Комисије за куће на селу у Ваљеву, Драгутин Кузмановић, каже за Еуронеwс Србија да је у овој локалној самоуправи током 2021. године одобрена куповина пет кућа, а прошле године само једна.

„Током 2021. године је пет кућа добијено, а конкурисали смо са око 15 кућа. Ми само гледамо да ли кућа испуњава услове. Прошле године је само двоје људи испуњавало услове и на крају је добила само једна самохрана мајка. Прошле године је већ била мала заинтересованост, зато што људи нису могли да нађу за 10.000 евра одговарајућу некретнину која има струју, воду и тврд пут до ње. Све цене су подигнте, па и куће и земља на селу и то је један од разлога што се мало људи јавило на конкурс код нас“, каже Кузмановић за Еуронеwс Србија.

Он објашњава да је пре две године та цифра била адекватна за неку малу сеоску кућицу, али да људи у ваљевском крају више неће да продају за те паре.

„У принципу, на тој парцели где се налази кућа најчешће има и земље, а то је баш мали износ да неком продате имање. Ако коштају мање од 10.000 евра, углавном нису усељиве, јер у њима нема струје или нема воде и не испуњавају услове конкурса. Куће у којима одмах може да се живи нико неће без 20.000 евра да прода. Специфична је ситуација. Села су се пре короне напуштала и људи су продавали само да продају, али после ковида је постало атрактивно да свако има своју кућу на селу. Нико сада не жели да прода за 10.000 евра преко конкурса, када се нада да на тржишту може да добије и 30.000 евра“, напомиње Кузмановић.

Услови за пријаву
Субвенцију за куповину куће на селу могу да остваре особе које имају мање од 45 година. Услов је и да подносилац пријаве није власник или сувласник непокретности на територији Републике Србије, изузев пољопривредног земљишта и да исту нису отуђили или поклонили у претходних 5 година.

Такође, од подносиоца пријаве очекује се да са продаваоцем непокретности није у крвном сродству, да није у поступку одобравања средстава за куповину непокретности и да у моменту подношења пријаве немају неизмирених обавеза према држави.

Подносиоци пријаве морају да испуне и само један од следећих услова који се односе на то да се на селу живи самостално у закупљеној кући или у породичној заједници са осталим члановима породице, затим да живи у градској средини у закупљеној непокретности самостално или са породицом и да има намеру да живи на селу.

Каква мора да буде кућа?
Сеоска кућа са окућницом, за чију куповину подносиоци пријаве конкуришу, потребно је да испуњава основне услове за живот и становање, да се не налази у градским и општинским седиштима и приградским насељима, као и да се налази у селу у којем постоји бар један од објеката јавне службе или услуга, здравствена амбуланта, пошта, школа, станица превоза или неки од наведених објеката постоји у суседним селима. Неопходно је и да буде уписана у катастар непокретности/земљишне књиге на име продавца, без терета, да је непокретност, као и да је изграђена уз грађевинску дозволу.

Они који конкуришу морају се уклопити у буџет од максимално 10.000 евра, колико даје држава. Услов је да вредност предметне сеоске куће са окућницом, односно купопродајна цена, у границама њене вредности на тржишту непокретности. Неопходно је и да сеоска кућа и окућница нису предмет судског спора, као и да не постоје нерешени имовинско-правни односи.

Подносиоци пријаве могу конкурисати само једном пријавом, осим у случају више силе, тачније у случају настанка непредвиђених околности које подносиоци пријаве нису могли спречити или предвидети.

Сеоска кућа са окућницом испуњава основне услове за живот и становање уколико је безбедна и условна за становање, поседује инфраструктуру – канализацију или септичку јаму, воду, струју и ако постоји приступ до сеоске куће са окућницом преко тврдог пута.

Подносиоци пријаве који добију бесповратна средства не могу отуђити непокретност у року од десет година од дана закључења уговора о промету непокретности са продавцем непокретности и непокретност мора бити осигурана у наведеном периоду.

Непокретност стечена доделом бесповратних средстава не може бити предмет хипотеке или залога, ради обезбеђења извршења обавеза из уговора о кредиту у року од пет година од дана закључења уговора о промету непокретност са продавцем непокретности.

 

 

Извор: Мондо

Ознаке