Свет Србија

ПОКАЗАО ЈЕ ШТА ЗНАЧИ БИТИ ЛИДЕР! ВУЧИЋ СПРЕЧИО ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ

Чувени лист „Јерусалим пост“ објавио је вест под називом „Како је председник Србије Александар Вучић спречио Трећи светски рат“ истакавши да се председник Вучић од 2014. године труди да одржи стабилност на Балкану.

Глобална политичка криза и тензије између Истока и Запада, које се тренутно манифестују у Украјини, стављају у први план потребу за јаким, разумним и умереним руководством које зна како да маневрише између различитих интереса, чиме се спречавају ратови и доприноси међународној стабилности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бежећи од међународне пажње, Александар Вучић, председник Србије од 2014. године, ангажовао се у сложеним напорима да одржи стабилност на Балкану. Подсећајући да је у Србији избио Први светски рат, Вучић ради на спречавању другог, односно трећег. Поред тога, на административном прелазу са Косовом и Метохијом постоји стална напетост због провокација самопроглашеног Косова.

Замислите следећи сценарио, пише Јерусалим пост: Дечак је упуцан и рањен на Косову само зато што је носио српски Бадњак. Да је не дај Боже преминуо, Србија би морала да одговори и пошаље војне снаге на административну линију. Као одговор, НАТО шаље трупе. Војник НАТО-а погинуо од случајног метка испаљеног током трвења између војски. НАТО мора да реагује, а онда Русија интервенише. Док су очи света упрте у Украјину и самопроглашено Косово, Кина напада Тајван. Почиње трећи светски рат. Да ли вам то звучи измишљено, или немогуће?

Овај лист подсећа да то није измишљен сценарио и да је пре само неколико дана, на Бадње вече православне цркве, полицајац на Косметује без икаквог разлога упуцао двојицу Срба, од којих је један имао 11 година.

У Србији расте притисак јавности да се заузме оштар став против бескрајних провокација Приштине, које су почеле малтретирањем свештенства, а сада доводе до директног наношења штете људским животима, наводи чувени лист.

Србија је на стратешкој локацији у источној Европи, као мост између истока и запада. УН нису признале декларацију о независности Косова, коју ЕУ подржава.

Русија, водец́и играч у источној Европи, подржава територијални интегритет Србије и противи се признавању самопроглашеног Косова као независне државе.

Како истичу, свака грешка у вези са косовским питањем може довести до сукоба између Запада и Истока, Русије и НАТО-а, Кине и САД.

Супротно слици која се приказује у многим медијима, Србија, за разлику од самопроглашенг Косова, улаже значајне напоре да спречи Трец́и светски рат.

У децембру је стотине Срба на Космету поставило блокаде на путевима. Српска војска је била у стању приправности. Супротно наводима да ће Србија започети рат, Вучић је отишао на границу да реши спор и постигне споразум који је спречио ескалацију. Ослањао се и на помоћ америчке администрације, која је разумела тежину потенцијалне кризе. Вучић је показао шта је лидерство, оценио је чувени лист.

Како Александар Вучић чува стабилност на Балкану?

Вучић, који је своју политичку каријеру започео у земљи разореној грађанским ратом, учио је на страшним грешкама Балкана деведесетих и ради на успостављању стабилности у региону Балкана. Ризикујући политичку непопуларност, разговарао је са Приштином уз подршку тадашњег председника САД Доналда Трампа.

Политички лидер се мери његовом способношћу да води људе у правом смеру, а не његовим напорима да им угоди. Вучић је тако поступио јер је сматрао да је то исправно за будућност и Србије и региона. Да бисмо спречили наставак међународног хаоса, потребни су нам уравнотежени и искусни лидери који знају како да се крећу између различитих интереса и избегавају ескалацију, закључио је „Јерусалим пост“.

 

 

 

Извор: Пинк