Србија

ПРЕД НАМА НАЈХЛАДНИЈИ ПЕРИОД ЗИМЕ! Ево шта нас чека

Метеоролог Марко Чубрило најавио је у својој најновијој прогнози да се очекују честе падавине наредних дана. Од средине следеће недеље се очекује захлађење уз слаб снег, а крајем месеца би могло да дође до мањег отопљења.

– Данас и сутра очекује се претежно облачно и тмурно време, а повремених падавина биће у већем делу региона. Углавном суснежица и снег, осим на југу региона, а у току ноћи и посебно сутра над већим делом Србије, истоком Хрватске и истоком БиХ уз окретање ветра на источни смер по висини стиже топлији ваздух те ће све више бити кише, а све мање снега – најављује Чубрило и додаје:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Јаче падавине се очекују од сутра послеподне над већим делом западне и средишње Хрватске, северног и средњег Јадрана, већег дела БиХ и северне Ц.Горе. Падавине ће прво појачати дуж обале Јадрана,а затим и над осталим пределима. На истку углавном суво до понедељка.

– Ветар ће данас и сутра над већим делом копна бити слаб, док ће у недељу на северу и западу Хрватке јачати североисточни ветар, док ће дуж обале северног и средњег Јадрана од сутра до уторка бити олујне и орканске буре. Дневни максимум за викенд од око +1 на северозападу и западу до око +7 понегде на југу региона – истиче Чубрило.

– У дургом делу следеће недеље ће се по источној периферији антициклона са центром над Великом Британијом ка нама премешати неколико хладних фронтова који ће донети пролазна погоршања и даље, мање, захлађење. Повремено ће бити и падавина, углавном снега. После 28. јануара могуће је јачање антицклона уз стабилизацију и мање отопљење.

– Почетком фебруара синоптика за сада даје јачи утицај атлантика уз честа пролазна, наоблачења, без праве зиме, посебно не у низијама. Како ће се загревање стратосфере које је почело јуче наставити све до краја овог али и почетком следећег месеца за очекивати је да оно негде после 05. фебруара почне утицати на синоптику. То је за сада тек претпоставка јер је ово загревање стратосфере нетипично, траје јако дуго и наилази у таласима – истакао је Чубрило.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке