Свет

ПРЕЛОМНА ФАЗА ПОТПУНОГ ОСЛОБАЂАЊА У ТОКУ! Војне снаге напуштају фронт

После заузимања градића Соледар руска војска је почела да стеже обруч на источном фронту око важног железничког чвора Артјомовска, који Украјинци зову Бахмут.

Циљ руских јединица је да заузму главну линију одбране Артјомовск-Соледар-Северск, јер би се тако блокирао главни правац преко ког је украјинска војска добијала појачање и војну технику. На том делу фронта Украјинци су имали километре дубоких ровова и бункера, што је њиховим војницима помагало да брзо мењају позиције и били су заштићени од руске артиљерије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да је украјинску војску која је била у Соледару ухватила паника признају и у Кијеву.

Саветник председника Владимира Зеленског, Алексеј Арестович казао је да су неке јединице код Соледара самовољно напустиле положаје и побегле с фронта.Оптужио је бегунце јер су оставили у тешком положају суседне украјинске положаје.

Оснивач приватне руске војне компаније „Вагнер“ Јевгениј Пригожин истиче да су његови војници сами ослободили Соледар и да ће накнадно саопштити колико су заробили украјинских војника који су у центру града опкољени. Министарство одбране Русије је саопштило да су ваздушно-десантне јединице опколиле Соледар са севера и југа, како украјинска војска не би могла да одступи.

Зеленски је морао да призна пораз својих снага у Соледару, па је изјавио да руска војска концентрише снаге на територији Донбаса, јер планира велику офанзиву. Он се зато обратио Западу истичући да се може супротставити Русима само ако добије савремену технику.

И британска обавештајна служба најављује велику руску офанзиву. Бивши начелник британског Генералштаба Ричард Данет за „Дејли мејл“ пише да ће Руси кренути у напад наредних недеља.

– Ако Запад не достави Украјини довољно оружја, њена војска неће моћи да се супротстави Русији, а камоли да крене у контранапад – каже генерал Данет и упозорава власти у Лондону да је недовољно то што Британија намерава да Украјини пошаље 12 тенкова „челенџер“. Данет сматра да би Британија требало да пошаље најмање 50 таквих тенкова украјинској војсци.
Један број западних војних аналитичара говори и пише да се лако може догодити да Руси заузму већи део украјинске територије док стигне помоћ коју обећавају западне земље.

На другој страни, председник Доњецке народне републике Денис Пушилин је казао да је после заузимања Соледара на реду Артјомовск, а то значи да ће бити очишћен један од најбоље утврђених и брањених делова украјинског фронта. После тога отвара се пут према Краматорску и Славјанску, како би се ослободила скоро цела територија Доњецке народне републике.

Да руска војска припрема велику зимску офанзиву дефинитивног ослобођења Донбаса доказ је и то да се све чешће говори о „повећању мобилизационих резерви војника“. О томе је говорио и генерал Андреј Картаполов, сада посланик у руском парламенту.

Хуманитарни коридор
Турска жели да постане посредник између Кијева и Москве у решавању проблема отварања хуманитарног коридора. Опуномоћеник за људска права Турске Шереф Малкоч организовао је сусрет колега из Русије и Украјине о помоћи пострадалима од сукоба у Украјини, пре свега деци, женама и рањеницима. Циљ је да се споје породице, уз посредовање Турске.

Разговарало се и о новој размени војних заробљеника.

 

 

Извор: Ало