Србија

ПРЕОКРЕТ! Албанци у паници: Упозорени смо на смањење подршке Запада

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је данас да је добио упозорења о могућој мањој подршци Запада, уколико Приштина не буде конструктивна током дијалога са Београдом, након изјаве није позван на састанак који ће 31. јануара организовати америчка амбасада у Приштини, а на којем ће се разговарати о формирању Заједнице српских општина.

Он је у интервјуу за Радио Слободна Европа рекао да је тај састанак резултат инсистирања специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао он није позван на састанак, али они који су позвани отићи ће и разговарати о ЗСО.

Курти је током интервјуа критиковао Ескобара јер, како је рекао, Ескобар у Београду није тражио признање Косова, али је у Приштини рекао да ће се до формирања ЗСО доћи без обзира на Куртијев став.

Он је оптужио Београд да „жели још једну Републику Српску” унутар Косова и додао да „ЗСО, која је заснована на предлогу бившег председника (Финске) Ахтисарија”, није у складу са косовским уставом.

На питање новинара да ли је за њега реално да се Приштина може суочити са санкцијама попут губитка подршке или смањења међународне подршке ако не буде напретка у дијалог,у Курти је рекао да му је наговештено „да очекивана подршка Косову неће бити таква ако Приштина не буде конструктивна” током дијалога.

Говорећи о европском плану за нормализацију односа Београда и Приштине, Курти је рекао да му он није представљен у форми „узми или остави”, већ као платформа за даљу дискусију.

Како каже, европски предлог је добра основа за разговор, али каже и да не садржи све што би Приштина желела,преноси Танјуг.

Курти је рекао и да очекује интензиван дијалог са Београдом, како би договор био постигнут у поменутом временском оквиру, а то је март 2023. године.

 

Извор: Политика