Русија

ПРВО ОБРАЋАЊЕ НОВОГ НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШТАБА: Имамо две највеће ПРЕТЊЕ ово је НОВИ војни план!

Путин је средином јануара одобрио војну реформу и она се може прилагођавати тако да буде одговор на претње руској безбедности.

Нова руска војна реформа одговор је на могућност ширења НАТО и „колективном Западу“ на коришћење Украјине у хибридном рату против Русије, рекао је новоименовани начелник генералштаба руске војске Валериј Герасимов у првом јавном обраћању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је средином јануара одобрио војну реформу и она се може прилагођавати тако да буде одговор на претње руској безбедности, рекао је Герасимов за портал Аргумети и Факти.

– Данас те претње укључују жељу Северноатлантског савеза да се прошири на Финску и Шведску, као и коришћење Украјине као средства за вођење хибридног рата против наше земље – рекао је Герасимов, који је именован 11. јануара, пренео је Ројтерс.

Финска и Шведска прошле су године поднеле захтев за чланство у НАТО-у, након руске инвазије на Украјину.

По новом војном плану Москве, један корпус биће послан у Карелију, републику на северозападу Русије која се граничи с Финском, успостављају се два нова војна округа – Москва и Лењинград, који су постојали пре него што су 2010. спојени и постали део Западнога војног округа.

У Украјину ће бити послате још три моторизоване дивизије, које ће бити део комбинованих војних формација у областима Херсон и Запорожје.

– Главни је циљ осигурати заштиту суверенитета и територијалног интегритета наше земље – рекао је Герасимов и навео да модерна Русија никад није сведочила таквом „интензитету војних непријатељстава“, што је присиљава да спроводи офанзивне операције како би стабилизовала ситуацију.

Герасимов је говорио и о проблемима с мобилизацијом прошле јесени.

– Састав мобилизације у нашој земљи није био у потпуности прилагођен новим модерним економским односима – рекао је Герасимов и додао да је „морао све поправљати у ходу“.

Герасимов и министарство обране били су суочени са снажним критикама због неколико неуспеха на ратишту и неуспеха Москве да осигура победу у рату за који је Кремљ очекивао да ће кратко трајати, оценио је Ројтерс.

 

Извор: Srbija Danas