Србија

„Путин је опседнут Косовом“ Огласио се Курти

Косовски премијер Аљбин Курти тврди да је руски председник Владимир Путин опдседнут Косовом и да му смета што је Косово „успешна прича НАТО“.

„Путин сваке недеље говори о Косову. Он је опседнут Косовом. Мисли да су Ирак и Авганистан били неуспеси и мрзи што је Косово успешна прича НАТО“, рекао је Курти бечком дневнику „Стандард“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он тврди да је Србија под руским утицајем, и да Београд Босну и Херцеговину, Црну Гори и Косово сматра само привременим државама.

Курти каже да је „Србија већ годинама руска Губернија“, и да је неутралност Србије само фингирана.

„Оно што мене брине је неутралност демократског запада према фингираној неутралности Србије“, подвукао је он.

Подсетио је да Србија није увела санкције против Русије, није осудила рат против Украјине, а Српска православна црква, како наводи, није солидарна са украјинском црквом, већ са оном у Москви.

Указао је и да је Србија прошле године потписала три важна споразума са Русијом.

Курти је навео да је у мају потписан споразум о јефтином гасу из Русије, онда у септембру је потписан споразум о координацији заједничке спољне политике, и треће је именовање, како је навео, „најжешћег проруског политичара“ Александра Вулина за шефа српске обавештајне службе.

Он је указао и на војну сарадњу Србије са Русијом, наводећи да су за 2021. годину те две земље планирале 91 заједничку војну активност, а спровеле су чак 104.

„Најзначајније су биле „Словенски штит“ и „Словенско братство“, нагласио је Курти, тврдећи да у Кремљу постоји компонента панславенске хегемоније и да се Србија сматра најближом нацијом.

Курти даље истиче да је руски хуманитарни центар у Нишу, удаљен само 160 километара од Приштине, „пун шпијуна и агената Руске федерације“.

Такође, преноси у Београду се налази регионално седиште руског медија „Спутњик“, а и 56 одсто српске нафтне компаније је у власништву Газпрома, и 51 одсто највећег складишта гаса.

Курти исто тако тврди да Србија има 40 авиона МИГ 29, од којих је осам донирала Белорусија и шест Русија.

„Крајем септембра 2021.се један МИГ 29 подигао на граници Косова, а у исто време је руски амбасадор Александар Боцан-Харченко посетио српске трупе на граници према Косову“, рекао је Курти.

Указао је и да је последњи састанак председника Србије Александра Вучића и Путина одржан 25.новембра 2021., три месеца пре руске инвазије.

„Тада су разговарали о северу Косова. Вучић је показао Путину север Косова на географској карти. Један део везе Београда и Москве се очигледно бави и севером Косова“, констатовао је он.

Курти каже да поједини Срби, који данас живе на северу Косова, нису пореклом одатле.

„Када нас је 1999.НАТО ослободио Милошевић је био пред одлуком да ли да има моћ над Србима на целом Косову или над појединим Србима у једном делу. Он се одлучио за другу опцију, за север и тамо је прегруписао Србе“, тврди Курти.

Курти је навео да је Путин дошао на власт два месеца након окончања рата на Косову.

„Када сам био ратни заробљеник јуна 1999. у једном српском затвору, Јунус бек Јевкуров је са 206 руских војника кренуо из Босне и Херцеговине са 30 наоружаних возила ка Приштини, како би заузео пре НАТО аеродром. Тамо је наишао на британског генерала Мајкла Џексона. Он је разговарао са генералом Веслијем Кларком, који је рекао да треба да се реши руских трупа“, подсетио је Курти да су на Косову биле стациониране и руске трупе.

Додао је да је договорено да неће бити оперативних војних зона за Русе, али је број њихових војника повећан на 605 и остали су четири године.

Курти подсећа да је на другу годишњицу доласка руских трупа на приштински аеродром, 17.јуна 2001.Путин дошао у Приштину.

Додао је да Путин и данас много говори о Косову и да му смета што је Косово успешна прича НАТО.

„Само две недеље након што су се састали Путин и Вучић у новембру 2021.је Јунус бек Јевкуров постао број два и руској војсци, именован за заменика министра одбране Сергеја Шојгуа“, навео је Курти.

Србија, према његовим речима, игра улогу Русије на Балкану.

„Србија гледа на РС, као Русија на Белорусију, као регион под контролом. Постоје и даље паралеле, Србија посматра Црну Гору, као Русија Украјину, а Косово као Русија Молдавију. Север Косова у том погледу има улогу отцепљеног региона Трасњистрије, који је под контролом Русије“, рекао је Курти.

Он је истакао да не каже да је Србија сада већ као Русија, али да „постоје намере, а оне су криминалне“.

У Србији, додаје, се радо прича о статусу Косова, али у суштини остаје статус Србије нејасан.

„То их чини нервозним, а та нервоза се пројицира на суседне државе. Србија сматра БиХ, Црну Гору и Косово, чак и Северну Македонију као привремене државе, јер има хегемонијалне, експанзионистичке амбиције“, каже Курти за „Стандард“.

Курти истиче да се, након распада Југославије, само Србија није помирила сопственим статусом.

„Грађани који желе у Србији да живе у миру и благостању, се не слушају, јер нема демократије“, закључио је Курти.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине

Ознаке