Русија Свет

ПУТИН КРЕНУО У НОВИ ОБРАЧУН! Они су на мети!

Власти Русије су саопштиле да су покренуле паралелне кривичне поступке против познатог глумца који је критиковао руски рат у Украјини и филантропа који подржава руску опозицију, најновије у вишемесечном обрачуну са неистомишљеницима.

Руски Истражни комитет је навео да је његов шеф Александар Бастрикин наредио покретање кривичног поступка против истакнутог руског филмског и позоришног глумца Артура Смољањинова, који је напустио Русију пошто су њене снаге извршиле инвазију на Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу се наводи да је Смољањинов, који је више пута иступао против рата у Украјини, „дао низ изјава уперених против Русије у интервјуу једном западном медију“. Истражни комитет није прецизирао који од поступака Смољањинова представљају кривично дело ни за шта ће га оптужити.

Најновији, прошлонедељи интервју Смољањинова изазвао је бурна негодовања присталица Кремља. Глумац је за европску редакцију листа Нова газета рекао да би се, када би морао да иде у рат, борио „на страни Украјине“.

– За мене, то значи да бих се борио на страни моје брац́е коју су напала моја друга брац́а – казао је Смољањинов.

Истрага против Смољањинова покренута је у време све оштрије реторике о Русима који су напустили земљу због рата.

Посланици руског парламента предложили су заплену имовине особа које су се преселиле у иностранство или повец́ање пореза за оне који и даље раде на даљину за руске компаније, док су их други једноставно осудили као „издајнике“.

Други кривични поступак покренут је против истакнутог филантропа Бориса Зимина, кога је Министарство унутрашњих послова Русије ставило на међународну листу најтраженијих особа, на основу оптужби за превару. Зимин је напустио Русију 2015. године.

Зимин је финансирао неколико независних руских медија, као и пројекте опозиционог лидера Алексеја Наваљног, који издржава вишегодишњу затворску казну. Наваљни, најжешћи противник руског председника Владимира Путина, рекао је да је Зимин платио 79.000 евра за његову медицинску евакуацију у Берлин, августа 2020. године, када је опозиционар отрован нервним агенсом, услед чега је пао у кому.

 

Извор: Srbija Danas