Свет

ПУТИН НЕЋЕ СТАТИ ДОК ОВО НЕ ОСТВАРИ! Ивановић: Борбе трају, али фронт се тренутно не помера

Стручњак за источну Европу и Украјину, италијански професор и академик Леонардо Дини сматра да је у току Трећи светски рат. Казао је да је Украјина центар света, јер су све главне земље планете укључене у актуелну кризу.. Да ли је у праву када каже да је то геополитичка реалност, и да би Запад могао да изгуби у сукобу са Русијом?

О тим могућностима разговарали су гости емисије Редакција, Петар Милутиновић, истраживач са Института за европске студије и дипломата и Андрија Ивановић, шеф деска и уредник Планете у Куриру.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Борбе трају, али фронт се тренутно не помера – започео је Ивановић.

Милутиновић је назвао претераним наводе да је руско-украјински сукоб Трећи светски рат.

– Јасно је да иза Вагнер групе стоји руска војна и логистичка подршка. Што је она већа то је бољи напредак у Украјини. Ово је рововска броба, друга фазе. Руски председник Владимир Путин се суочава са стратешким негативним последицама своје лоше донете одлуке да дестабилизује Украјину и на тај начин одбије НАТО. И мислим да ћемо још дуго причати о овоме. Сукоб јесте локалног карактера, нема глобалне реперкусије – рекао је МИлутиновић и додао:

– Владимиру Путину треба нешто препустити да би он сео за сто. Докле год не буде остварио свој стратешки циљ, а то је смена режима у Украјини. Путин је започео овај рат да би склонио Зеленског са власти, али се то пролонгирало, с обзиром на сву војну помоћ коју Украјина добија од ЕУ – испричао је.

Ивановић се сложио са колегом, рекавши да још увек не постоји могућност за Трећи светски рат.

– МИслим да је то у овом тренутку мало вероватно. Кад је сукоб почео причало се како ће Европа да умре од глади. Постоје проблеми, али су они тога свесни и то решавају. Није то тако лако, сад одједном Запад губи и предаје се. Они много пара шаљу у овом тренутку, али то су огромне земље и огромне економије, и Европа и Америка – рекао је он.

Како се приближава тренутак да зараћене стране седну за преговарачки сто, Ивановић је истакао да је најгласнији да се то реализује француски председник Емануел Макрон.

– Он највише инсистира на томе да мора да се разговара са Владимиром Путином. Украјина је у овом тренутку осокољена победама од почетка контраофанзиве, сматрају да је могуће да седну за преговарачки сто, само ако се Русија повуче из свих освојених територија. Претпостављам да би пристали на ситуацију пре 24.фебруара 2022.године. Желе да победу Русију, али мало је вероватно да могу да поврате чак и Донбас, а не Крим – рекао је Ивановић.

 

Извор: Курир