Свет

ПУТИН РУШИ ЗЕЛЕНСКОГ? Медведчук спреман ДА ПРЕУЗМЕ ВЛАСТ

Стварање политичког опозиционог покрета у Украјини, чију идеју је предложио посланик украјинске странке „Опозициона платформа – За живот” Виктор Медведчук, биће здрав и неопходан корак, чак и ако се налази ван земље, а сам Медведчук може да постане њен лидер, рекао је за РИА Новости директор Међународног института за развој и самоорганизацију Дмитриј Чистилин

Медведчук је раније објавио чланак у листу Известија у којем је оптужио америчке и европске политичаре да не желе мир у Украјини и напоменуо да је „неопходно створити политички покрет од оних који се нису одрекли својих уверења под страхом од смрти и затвора, и који не желе да њихова земља постане место геополитичких сукоба“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Украјина је пре почетка специјалне војне операције прво очистила информативно и опозиционо политичко поље, укључујући стварање услова у којима су људи блиски Русији били принуђени да напусте земљу. Сада ти људи морају да се уједине да би остварили своје интересе. Многи од њих су још увек у земљи, то је здрав неопходан корак да они који заиста желе рат са Русијом схвате да постоји друга друга друштвено-политичка платформа која ће се томе супротставити“, рекао је Чистилин, коментаришући идеју Медведчука.

Према његовим речима, у ситуацији када, према анкетама, веома мали проценат људи има неутралан однос према Русији, а сви остали су захваћени информационим ратом против Русије, „здрав глас је једноставно неопходан“.

„ Запад води специфичан информациони рат, пумпајући становништво мржњом према Русији и свему што је руско. У том мору мржње тамо треба да буде чист млаз воде, истина коју неко треба да носи – они који разумеју суштину онога што се дешава и имају другачије гледиште“, нагласио је стручњак.

Чистилин је додао да је питање уједињења људи ствар друштвено-политичке активности иницијатора, а Медведчук, наравно, може да постане лидер новог политичког опозиционог покрета у Украјини.

Заузврат, Борис Гиганов, шеф фракције ОППЛ Градског већа Одесе, у коментару за РИА Новости, нагласио је да позитивно оцењује коментар шефа опозиционе странке да је земљи потребан мир, а по неговом мишљењу Медведчук нуди врло јасан механизам како тај мир треба да се постигне.

Врховна рада Украјине недавно је одузела мандате посланицима Опозиционе платформе – За живот Виктору Медведчуку и другима. Раније је Медведчук, указом Володимира Зеленског , такође лишен украјинског држављанства. Сам Медведчук је, како је известио шеф ДНР Денис Пушилин, предат је руској страни услед размене заробљеника са Украјином.

У априлу прошле године, украјинска служба безбедности је ухапсила Медведчука. Он је 8. октобра 2021. године оптужен за издају и помоћ тероризму. Истовремено, Медведчук је изјавио да кривичне поступке покренуте против њега сматра политичким прогоном.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/риа