Србија

ПУТИНОВИ ПЛАЋЕНИЦИ КОЈИ РАТУЈУ У УКРАЈИНИ САДА ИМАЈУ И СПЕЦИЈАЛНУ МИСИЈУ У БЕОГРАДУ!?

У тајним документима америчких званичника до којих је дошао лист „Политико“ наводи се да су Сједињене Државе забринуте због ширења руске паравојне формације Вагнер ван Русије, пре свега у Србији. Разлог за забринутост је појачано присуство припадника Вагнера, који су према тврдњама Политика у Београд стигли у децембру прошле године, са циљем да зауставе антируски наратив у Србији. Ово није први пут да се озлоглашена плаћеничка група из Русије доводи у везу са нашом земљом – држављанин Србије је 2017. године осуђен због ратовања на истоку Украјине у склопу Вагнера, а често се помиње и њихово присуство на протестима у Београду 2020. године.

Подаци које је објавио Политико су резултат истраге америчких званичника и обавештајаца који месецима уназад прикупљају податке о операцијама Вагнера ван Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У депеши коју је добио Политико налази се детаљни опис кретања и активности Вагнера на терену у Централноафричкој Републици и Србији. Анализирано је у којој мери група представља претњу локалним снагама и званичницима.

Катрина Докси, помоћница директора и сарадница за Транснационалне претње америчких обавештајаца, наводи да је Србија изабрана из три разлога.

„Желе да остваре утицај у земљама са слабом управом, сталним безбедносним изазовима и онима које су обогаћене природним ресурсима. Задатак им је и да договоре безбедносне споразуме или олакшају будуће дипломатске односе са тим земљама“, навела је Докси.

Појачано присуство у Србији од децембра

У једној депеши се наводи да је Вагнер позиционирао људе у Београду у децембру прошле године.

„Од тада је покренута операција како би се супротставила активности елемената руске дијаспоре у Србији против Путиновог режима“, пише у документу.

Како наводи Политико, посебно је занимљиво то што Вагнер долази у Србију у тренутку када настављају да расту тензије на територији Косова и Метохије. Вагнер групу је основао руски бизнисмен Јевгениј Пригожин, познат и под надимком „Путинов кувар“. У питању су плаћеници који су ратовали у Сирији, Ираку, Авганистану и сумњиче се за бројне ратне злочине. Сједињене Америчке Државе и Европска унија су зато увеле санкције припадницима Вагнера.

Подршка Орловима у Србији

Крајем прошле године, Вагнер се такође доводио у везу са Србијом. Наиме, из једне објаве у Телеграм групи, брзо се раширила информација да руски плаћеници отварају канцеларију у Београду.

Међутим, ово је појашњено од стране Александра Лисова, вође Орлова. У питању је руско-српски културно-информативни центар који сарађује са Вагнером, а Лисов тврди да никакво представништво у Србији није отворено.

Упркос томе, Орлови у саопштењу наводе да су „резиденти Вагнер центра“ који се „баве информационим обрачуном са руским либералима који су отишли у Србију и тамо покушавају да спроводе антируске активности у циљу дискредитације Русије и погоршања односа између руског и српског народа“.

Шормаз: Припадници Вагнера учествовали у демонстрацијама у Београду .

Годину дана раније члан Главног одбора Српске напредне странке (СНС) Драган Шормаз изјавио је да су у демонстрацијама у лето 2020. у Београду учествовали припадници Вагнера.

Према његовим речима, они су и ухапшени на протестима, што му је наводно потврђено од стране дипломата у руској амбасади.

Шормазове тврдње никада нису потврђене, нити је јавност добила објашењење владајуће гарнитуре о томе да ли су руски плаћеници послати на демонстрације у Београд.

Уместо тога, Шормаз је добио увреде појединих чланова странке којој припада.

Србин осуђен због ратовања за Вагнер

Иако је озлоглашена група Вагнер пажњу српске јавности након протеста, везе Србије и плаћеника Кремља датирају из 2015. године.

Један држављанин Србије осуђен је пред Вишим судом у Београду 2017. године због ратовања на истоку Украјине у оквиру Вагнер групе. Пресуда је донета у марту поменуте године, а мушкарац је осуђен на условну казну затвора од годину дана. Његово име није откривено, а наводи се да је пресуда донета на основу споразума о признању кривице.

„Крив је што је у периоду од 24.4.2015. до 16.9.2015. као држављанин Републике Србије учествовао у оружаном сукобу у Републици Украјини као припадник паравојних формација проруске стране у сукоб у батаљону антитерористичких дејстава Вагнер Доњецке народне републике“, наводи се у пресуди.

Додаје се и да је Вагнеру приступио као добровољац и задужио ватрено оружје – аутоматску пушку калибра 5,45 мм са два оквира бојеве муниције.

Вучић: Вагнер нема шта да тражи у Србији

На питања о Вагнеру и присуству групе коју предводи Јевгениј Пригожин у Србији, председник Александар Вучић говорио је на једној конференцији за медије. Он је тада поручио да Вагнер нема шта да тражи у Србији, „али нема ни НАТО“.

„Да се удварам Вагнеру? Нећу никоме да се удварам, немате шта да радите у Србији, ни ви ни НАТО. Са НАТО-ом морамо да сарађујемо јер сте ви Руси напустили Косово, а са вама сарађујемо јер смо пријатељи, јер нам помажете у Савету безбедности УН“, навео је Вучић.

На питање да ли би Русија помогла Србији да је избио рат на Косову, Вучић је рекао да Москва „ништа не би урадила“ јер није у могућности да помогне Београду, и захвалио јој на подршци територијалном интегритету Србије.

 

 

Извор: Нова