Свет

Рат неизбежан? Војсци стигло писмо: Припремите се

Генерал америчког ваздухопловства предвиђа да ће САД бити у рату са Кином 2025. године.

Један од највиших војних команданата, на чијој униформи се поносно налазе четири генералске звезде, послао је јуче писмо својим официрима, пише Ен-Би-Си њуз, у којем их обавештава да предвиђа почетак рата са Кином у наредне две године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он их упозорава да се озбиљно припреме за војни сукоб са другом најјачом војном силом света.

„Надам се да грешим. Али све у мени говори да ћу се борити 2025. године“, рекао је својим официрима генерал Мајк Минихан, под чијом командом су снаге од скоро 50 хиљада војника и 500 летелица. Генерал Минихан у свом писму пише да ће и Тајван и САД следеће године имати председничке изборе, што ће отворити прилику кинеском лидеру Си Ђинпингу да нападне Тајван.

Меморандум је упућен свим командантима у Команди ваздушне мобилности и другим оперативним командантима Ваздухопловства. Свима је наређено да до 28. фебруара јаве генералу Минихану о свим напорима које су уложили у припремама за борбу против Кине.

Такође, генерал их саветује да прихвате одређени ризик у припремама и вежбама за евентуални сукоб са Кином.

Након што је садржај његовог писма објављен у медијима, званичник америчког Министарства одбране рекао је да Миниханови коментари „не представљају став министарства о Кини“.

Шеф Одељења за односе са јавношћу у Министарству одбране генерал Патрик Рајдер рекао је да „национална одбрамбена стратегија јасно показује да је Кина главни изазов за Министарство одбране“.

„Наш фокус остаје да радимо заједно са савезницима и партнерима на очувању мирног, слободног и отвореног индо-пацифичког региона“, рекао је Рајдер.

НБЦ Невс подсећа да је још у марту 2021. Филип Дејвидсон, тадашњи командант америчке индо-пацифичке команде, рекао на саслушању пред Комитетом за оружане снаге Сената да је „Тајван очигледно једна од амбиција Кине“.

„Мислим да ће се претња испољити до краја деценије. Заправо, у наредних шест година“, рекао је Дејвидсон.

Недавно је министар одбране Лојд Остин, одговарајући на питање да ли је кинеска инвазија на Тајван неизбежна, рекао: „Оно што видимо у последње време је веома провокативно понашање кинеских снага.

„Али да ли то значи да је инвазија неизбежна? Озбиљно сумњам у то“, рекао је министар.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист

Ознаке