Русија

РУСИ ОТКРИЛИ СВЕ: Ево ко стоји иза нових притисака на Београд

Руски медији су пренели информацију да Србија проживљава велике притиске због своје полтиике према Русији

Како наглашавају њихови медији, Европски парламент покренуо је припрему критичког извештаја о Србији због њеног одбијања да се придружи санкцијама Русији и другим облицима сарадње са Москвом. Напомиње се да су се српски званичници више пута састајали са санкционисаним представницима Русије, а такође су потписали споразуме о заједничким спољнополитичким приоритетима Москве и Београда за 2023-2024, одбијајући да подрже политику ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Забележена је доследност Србије са ЕУ у гласању о резолуцијама Генералне скупштине УН и избацивању Руске Федерације из Савета за људска права. За жаљење је што се Србија доследно не слаже са рестриктивним мерама ЕУ против Русија, као и блиски односи Србије са Русијом – позивајући на нацрте ЕП.

Документ припрема посланик ЕП из Словачке Владимир Билчик, који је говорник о годишњем напретку Србије ка чланству у ЕУ.

– За жаљење је што су кључне компоненте српске спољне политике директно у супротности са ставом ЕУ, укључујући потписивање споразума који одобравају заједничке спољнополитичке приоритете Србије и Русије за 2023-24. и састанке са високим званичницима Русије који су на санкционим листама ЕУ – истакао је Билчик.

Подсетимо, Србија не намерава да одржи антируске санкције све док не дође до угрожавања њених виталних интереса. Овај услов за увођење ограничења Русији најавио је председник Србије Александар Вучић.

Ипак, Вучић је нагласио да Србија неће дозволити да се санкције Русији заобиђу уз помоћ републичких ресурса. Према његовим речима, Србија нема намеру да профитира од опште кризе због сукоба у Украјини.

Заузврат, европски комесар за проширење и суседску политику Оливер Варгеји указао је на састанку са председником Србије Александром Вучићем да Београд мора да уведе и санкције Русији, поред реформи у држави, како би ушао у ЕУ – написано је у њиховим медијима.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs