Русија

Руси побеснели: „АКО УПОТРЕБИТЕ БОМБЕ КАО У ЈУГОСЛАВИЈИ…“

Константин Гаврилов каже да је Запад приморао Берлин да донесе одлуку о испоруци оклопних возила.

Уколико се Украјини испоруче гранате са осиромашеним уранијумом за тенкове „Леопард 2“, као и за борбена возила пешадије „бредли“ и „мардер“, Москва ће то сматрати употребом прљавих нуклеарних бомби против Русије, упозорио је шеф руске делегације на преговорима у Бечу задужен за питања војне безбедности и контроле наоружања Константин Гаврилов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Упозоравамо западне спонзоре кијевске војне машинерије да не подстичу нуклеарне провокације и уцене. Познато нам је да у наоружању тенка ‘леопард 2’, исто као и борбених возила пешадије ‘бредли’ и ‘мардер’ постоји и противоклопна муниција са језгром од осиромашеног уранијума чија употреба доводи до контаминације земљишта као што се догодило у Југославији и Ираку. Уколико се Кијеву испоруче такви пројектили за НАТО тешку војну технику, то ћемо сматрати употребом прљавих нуклеарних бомби против Русије, са свим последицама које произилазе из тога – упозорио је Гаврилов.

Како је оценио, Запад је приморао Берлин да донесе одлуку о испоруци оклопних возила Украјини.

– Међународна заједница поново је сведок тога како у НАТО-у делује ‘дисциплина заснована на терору’. По канонима ‘цивилизованог Запада’ савезници су прво запретили Берлину међународном изолацијом у случају да одбије да испоручи ‘леопарде’. Затим је нико други до портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс најавио ‘предстојеће вести’ у вези са слањем немачке ‘звери’ Кијеву. Тако се кује трансатлантска ‘солидарност’ – рекао је руски дипломата.

По његовим речима, Берлин је свесно одлучио да „немачки тенкови са крстовима на оклопима поново крену у напад на руске војнике“. Гаврилов је поручио да ће руска војска уништавати та оклопна возила као што то и сада чини са осталим НАТО наоружањем.

Москва спремна на жесток одговор

Москва је спремна на жесток одговор уколико САД и НАТО испоруче Кијеву наоружање које ће се користити за нападе на руске градове, истакао је Гаврилов.

– Уколико Вашингтон и земље НАТО-а испоруче Кијеву наоружање за извођење напада у дубину руске територије на мирне градове и покушаје заузимања територија које су по Уставу наше, то ће приморати Москву да предузме жестоке узвратне акције. Немојте касније рећи да вас нисмо упозорили – рекао је Гаврилов на пленарној седници Форума ОЕБС-а за сарадњу у области безбедности.

Раније је саопштено да ће Немачка послати Украјини 14 тенкова „леопард 2“. Пакет нове помоћи Украјини, осим тенкова и обучавања војника, укључиваће муницију, техничко одржавање система и помоћ у логистици.

У новембру прошле године Русија је упутила земљама НАТО-а ноту због испорука оружја Украјини. Портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је да пумпање Украјине оружјем са Запада неће допринети успеху руско-украјинских преговора, те да ће имати негативан ефекат.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs

Ознаке